Mediation Uitleg Voordelen Informatie Prijs en DienstenWat is mediation? Uitleg voordelen informatie

Er is altijd de kans dat we in conflict komen met andere personen, een bedrijf, een instantie of de overheid. Loopt zo'n conflict hoog op dan kan dit zelfs leiden tot een rechtszaak waarbij advocaten moeten worden ingehuurd met alle consequenties en hoge kosten die hiermee gemoeid gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele kant van een zaak die voor de rechter moet worden uitgevochten.

Maar voordat je een zaak via de advocaat of de rechter uitvecht is er nog een alternatief. Mediation is dit alternatief. Met behulp van een zogenaamde mediator, je zou kunnen zeggen een bemiddelaar, proberen beide partijen het conflict op te lossen zonder dat hierbij een advocaat of rechter wordt ingeschakeld.

In wat voor zaken kan mediation ingezet worden?

Mediation kan ingezet worden in vrijwel elke zaak waarbij een conflict tussen partijen opgelost moet worden. Hier kan het gaan conflicten tussen particulieren. Maar ook zakelijke conflicten en problemen tussen particulieren en bedrijven of instanties kunnen door middel van mediation tot een oplossing worden gebracht. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

  • Geschillen tussen buren
  • Omgangsregeling met kinderen
  • Geschillen tussen ouders en kinderen
  • Familieproblemen
  • Verdeling van de erfenis
  • Conflicten tussen werknemers en leidinggevenden
  • Geschillen tussen leerlingen, ouders en de school
  • Relatieconflicten
Mediation kan alleen als alle partijen instemmen
Er is een belangrijke voorwaarde verbonden aan het inzetten van mediation bij de oplossing van een conflict: alle partijen moeten instemmen met mediation. Is dit niet het geval dan is mediation, helaas niet mogelijk.

Mediation wordt gedaan door de mediator

Bij de mediation is een belangrijk rol weggelegd voor de zogenaamde mediator. Dit is een onafhankelijke bemiddelaar die zich inzet om om het geschil in overleg op te lossen waarbij de belangen van alle partijen worden gewogen. Het beste kan gebruik gemaakt worden van de diensten van een registermediator. Dit is een persoon die speciaal is opgeleid om als neutraal en onafhankelijk mediator te komen tot een oplossing die voor alle partijen acceptabel en aanvaardbaar is.

Wat zijn de voordelen van mediation?

Een belangrijk voordeel van mediation is dat, normaal gesproken, het een veel goedkopere oplossing is dan als er advocaten moeten worden ingeschakeld en juridische procedures worden gestart waarbij een geschil ook nog verder uit de hand kan lopen. Andere voordelen van mediation zijn dat er gewerkt wordt aan een oplossing in plaats van dat er strijd wordt gevoerd en dat vaak een veel snellere oplossing biedt.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een mediator?

Belangrijk bij het uitzoeken van een goede mediator is te controleren dat deze persoon registermediator is. Een registermediator is speciaal opgeleid om mediation op een goede, onafhankelijke en professionele manier in de praktijk te brengen. Verder is de keuze van een passende mediator van belang. Betrokken partijen moeten vertrouwen hebben in deze persoon. Vaak is het mogelijk om vrijblijvend kennismakingsgesprek te hebben. Doe dit ook vooral om inzicht te krijgen in de mediator en neem de tijd om de juiste persoon uit te zoeken.

Bijpassende Informatie en Advies
- Mediators Overzicht
- Alphen aan den Rijn Den Hollander
- Den Haag - Baijer Mediation
- Enkhuizen - Seen Familierecht & Mediation
- Haarlem Muller Advoctaen
- Overveen Rachel Schulte Mediation
- Utrecht - AHL-Advocaten Mediation Fred Menkveld
- Utrecht - Maliepaard Mediation
- Zwolle - Schaeffer Mediation
- Echtscheiding Nootdorp-Pijnacker
- Wat is Letselschade?

Zoekwoorden: Wat is Mediation? Uitleg Voordelen Informatie Prijs en Diensten
________________________________________________________________________________________________