Wat zijn de beste soorten matrassen?
Welk type matras voor jou het beste is, hangt af van verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht en favoriete slaaphouding. Hoewel er tegenwoordig veel matrasontwerpen op de markt zijn, richt elk type zich op de behoeften van verschillende slapers. We belichten de verschillende soorten matrassen die je online en in winkels in het hele land kunt vinden en helpen je te leren hoe je ze kunt onderscheiden. We bespreken verschillende constructies, samen met de voor- en nadelen van elke constructie, zodat je over de middelen beschikt om de beste matras voor je unieke behoeften te kiezen.

Latex

Natuurlijke latex is afkomstig van het sap van rubberbomen en geeft matrassen een veerkrachtig en enigszins responsief gevoel. Het materiaal mist de contouren van traagschuim, waardoor het een waardevolle keuze is voor slapers die drukverlichting nodig hebben, maar niet graag te diep in de matras wegzakken. Omdat latex de temperatuur goed reguleert, is het onwaarschijnlijk dat slapers oververhitten op een model dat het bevat. Deze stijl kost over het algemeen meer om te vervaardigen dan schuimmatrassen, wat resulteert in hogere prijspunten. Hoewel latexmatrassen duurzaam zijn, kunnen ze ook zwaar zijn, en voor de installatie is over het algemeen meer dan één persoon nodig.

Schuim

Schuimmatrassen bieden uitzonderlijke drukverlichting en bewegingsisolatie, en ze hebben meestal een lagere prijs dan latex- of hybride bedden. Ze bevatten vaak polyfoam, traagschuim of beide in hun lagen. Dit type matras is meestal geschikt voor zijslapers of iedereen die een aanzienlijke drukontlasting nodig heeft. Schuim vormt zich nauw naar het lichaam en geeft een knuffelend gevoel dat de gewrichten dempt. Het voorkomt ook dat beweging over het matrasoppervlak wordt overgedragen, wat een bijkomend voordeel kan zijn voor koppels of samenslapers. Schuim houdt echter warmte vast en kan heter slapen dan andere soorten matrassen.

Hybride en binnenvering

Zowel hybride als binnenveringmatrassen hebben spiraalondersteuningskernen en sommige fabrikanten gebruiken deze termen door elkaar. Ze hebben echter twee verschillende ontwerpen. Bovenop de spoelkern hebben hybrides vaak comfortsystemen die schuim, vezels, wol of latex bevatten om de prestaties te verbeteren en op verschillende behoeften in te spelen. Traditionele binnenveringmatrassen kunnen extra demping bieden door microspoelen, pillow-tops of Euro-tops toe te voegen. Exacte specificaties tussen spoelmeters en -stijlen verschillen per fabrikant, maar alle hybriden en binnenveren hebben een aantal vergelijkbare kenmerken. Spoelen in de steunkern hebben ruimte ertussen. Hierdoor kan lucht in de matras circuleren en wordt warmteopslag voorkomen. De spoelen bieden ook een responsief oppervlak dat voorkomt dat slapers te diep in de matras wegzakken.

Luchtbed

Luchtbedden hebben een innovatief ontwerp waarmee gebruikers de stevigheid van hun bed met één druk op de knop kunnen wijzigen. Dit type matras heeft luchtkamers in de kern die opgeblazen of leeggelopen worden om het gevoel van het bed te veranderen. Het aantal kamers verschilt per fabrikant, waarbij sommige modellen veel verschillende kamers bevatten om gebruikers een zeer aanpasbaar slaapoppervlak te bieden. Luchtbedmatrassen zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende soorten slapers, met name stellen die de voorkeur geven aan verschillende stevigheidsniveaus. Ze zijn ook geschikt voor warme slapers, omdat de kern weinig tot geen warmte vasthoudt.

Bijpassende informatie en advies
- Slaapkamer inrichten

________________________________________________________________________________________________