Wonen zonder gas: dit zijn 3 alternatieven!




Om een duurzamere toekomst te bewerkstelligen heeft de Nederlandse regering zich tot doel gesteld om tegen 2050 alle woningen van aardgas af te koppelen. Maar wat zijn eigenlijk de alternatieven voor het gebruik van aardgas in onze huizen? In dit artikel bespreken we drie alternatieven waarmee we onze huizen kunnen verwarmen en kunnen voorzien van warm water zonder aardgas te gebruiken. Wil jij ook gasloos wonen met Enirgy.nl? Lees dan verder!

Warmtenet

Een veelbelovend alternatief voor het gebruik van aardgas is het warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming. Dit innovatieve systeem maakt gebruik van buizen om warmte van één of meerdere bronnen te transporteren naar diverse gebouwen, waarbij deze warmte zowel voor verwarming als voor warm water wordt ingezet. De warmte wordt geleverd aan individuele woningen via afleversets. Er bestaan verschillende soorten warmtenetten, elk met hun eigen temperatuurbereik en geschiktheid voor diverse isolatieniveaus. Warmtenetten bieden vooral voordelen in dichtbevolkte stedelijke wijken en gebieden, waar ze de aanleg- en onderhoudskosten kunnen minimaliseren. Echter, om dit systeem efficiënt te laten functioneren, is het van cruciaal belang dat er voldoende duurzame warmtebronnen beschikbaar zijn en dat er aanpassingen worden doorgevoerd in de woningen. Dit omvat onder andere de installatie van afleversets en het gebruik van geschikte verwarmingssystemen, om zo het beste uit het warmtenet te halen en te zorgen voor een duurzame en efficiënte warmtevoorziening.

Elektrisch verwarmen

Een andere manier om aardgas te vervangen is door elektrisch te verwarmen. Hierbij wordt zowel je huis als het warme water met elektriciteit verwarmd. Voor nieuwbouwwoningen is dit al standaard, omdat ze sinds juli 2018 geen gasaansluiting meer hebben. Er zijn twee manieren om elektrisch te verwarmen: centraal en decentraal. Bij centrale verwarming komt de warmte vanuit één punt in je huis, zoals een warmtepomp. Deze haalt warmte uit de omgeving en zet deze om in de juiste temperatuur voor verwarming. Een andere optie is de elektrische cv-ketel, maar deze wordt niet heel hoog aanbevolen omdat die niet zo’n goed rendement oplevert. Bij decentrale verwarming worden individuele ruimtes in je huis afzonderlijk verwarmd, vaak met lucht/lucht warmtepompen, infrarood verwarming, of elektrische verwarmingselementen. Deze opties werken goed in goed geïsoleerde huizen en kunnen in bepaalde situaties ook kosten besparen. Je huis moet wel uitstekend geïsoleerd zijn als je volledig op elektrische verwarming overstapt. Alleen zo kun je de elektriciteitskosten in de winter onder controle houden. Het is ook verstandig om te controleren of je huidige elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen.

Andere alternatieven voor aardgas

Naast warmtenetten en elektrisch verwarmen zijn er nog andere opties om aardgas te vervangen. Je kunt bijvoorbeeld biogas uit mest en rioolslib gebruiken, de restwarmte van industrie benutten, of overtollige windenergie omzetten in groen (waterstof)gas. Ook is het mogelijk om snoeihout en afvalhout te gebruiken als biobrandstof voor verwarming. Wat je ook kiest, je huis moet goed geïsoleerd zijn. Een goed geïsoleerd huis heeft veel minder energie nodig om te verwarmen. Stap jij ook van het aardgas af?

Bijpassende informatie en advies
- Verwarming

Afbeelding bovenzijde: M. Msanii (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________