Woonkamer op zolder Maken - Advies Ideeën en Tips

Waarom zou je op zolder een woonkamer maken?

Het is wellicht niet de eerste ruimte waar je aan denkt om een woonkamer te maken. Maar toch kun je op zolder een bijzondere woonkamer creëren. En vergis je niet, de zolder boven een winkel of bedrijfspand kan enorme afmetingen hebben, geschikt om in te richten als een complete woning met woonkamer. Ook in oudere woningen of grote panden als een landhuis kan dit aan de orde zijn. Zeker als een groot gebouw door meerdere personen of gezinnen wordt bewoond, krijgt ook de zolder een duidelijke woonfunctie. Hierbij kun je onder meer denken aan een woonkamer op zolder. Vooral in oudere woningen of boven bedrijfspanden of kantoren met een groot oppervlak, worden steeds meer zolders ingericht als appartement of loft. Bijzondere dakvensters, die een oppervlak van vele vierkante meters kunnen beslaan, zorgen dan voor prachtig licht en soms een mooi uitzicht over de stad en omgeving.

Waar moet je aan denken als je een woonkamer op zolder maakt?

Als je van een gewone zolder een woonzolder gaat maken, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Dit geldt voor je planning als je bugettering.

Zorg voor goed natuurlijk licht op zolder

Oude zolders zijn vaak donker. Als je er een woonkamer gaat maken of een woonzolder wilt creëren, is het goed om na te gaan wat er mogelijk is om meer licht op zolder te krijgen. Dakvensters in allerlei soorten maten en uitvoeringen, een dakkapel, lichtkoepels of zelfs een dakopbouw. Er is veel mogelijk. Maar lang niet alles is toegestaan en ook niet elke zolder is geschikt voor iedere oplossing. Zoek dus goed uit wat er mag en technisch mogelijk is voordat je grote plannen uitwerkt en deze niet gerealiseerd kunnen worden.

Achter een scheidingswand kun je goed de cv-ketel verbergen!

Door handig gebruik te maken van scheidingswanden die ook als boekenkast of andere opbergruimte kunnen fungeren, maak je op een creatieve en innovatieve wijze gebruik van de bijzondere charme die de zolder te bieden heeft. Een cv ketel kun je ook heel goed achter de scheidingswand weg werken. Door gebruik te maken van zo'n wand, onttrek je de cv ketel handig uit het zicht. Denk wel aan de brandveiligheid, als je de cv achter een scheidingswand weg werkt. Verder kun je door het plaatsen van tussenwanden de ruimte op verschillende manieren indelen.

Een zolder kan erg warm worden in de zomer. Goede zonwering en airco zijn geen overbodige luxe!

In de zomer kan de temperatuur op zolder al snel oplopen. Warme lucht stijgt immers op. Daarom is het van groot belang om na te denken over goede zonwering en eventueel te kiezen voor airconditioning. Ook ventilatie van de zolder is een punt van aandacht. Zeker omdat veel zolders van oorsprong niet zijn bedoeld om intensief bewoond te worden.

Maak slim gebruik van de ruimte onder het schuine dak!

Door het schuine dak heb je vaak een beperkt muuroppervlak om kasten tegenaan te plaatsen. Daar staat dan wel tegenover dat je aan de onderzijde van het schuine dak heel wat opbergruimte kunt maken achter knieschotten en schuifdeurtjes. Als je dit goed aanpakt, kun je op een zolder van enige omvang toch behoorlijk wat spullen goed opbergen.

Controleer de isolatie van het dak

Als een zolder niet eerder bewoond is geweest dan is de kans groot dat de isolatie ervan te wensen overlaat. Maak je een echte woonzolder dan is het van groot belang ervoor te zorgen dat de dakisolatie op orde komt. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je zeer hoge stookkosten krijgt terwijl je niet eens een aangename temperatuur krijgt.

Woonkamer op zolder maken, de aandachtspunten samengevat

Onderstaand vind je een korte opsomming van aandachtspunten waar je voordat je een woonkamer op zolder maakt of een woonzolder bouwt, over moet hebben nagedacht.
  • Wat mag er aan de zolder verbouwd worden. Is er een vergunningsplicht voor een dakraam of dakkapel?
  • Wat zijn de technische beperkingen van de zolder? Kunnen alle wensen wel uitgevoerd worden?
  • Hoe is het gesteld met de dakisolatie? Is deze in orde of moet er wat aangedaan worden?
  • Hoe warm wordt het op zolder in de zomer? En wat kun je doen om de hitte zoveel mogelijk te beperken en kun je airco installeren?
  • Kun je voldoende opbergruimte maken onder het schuine dak en is het mogelijk om de cv-ketel af te schermen?
  • Is het mogelijk om in de woonkamer op zolder een open keuken te installeren?
Gerelateerde Informatie:
> Slaapkamer op Zolder Maken
> Kinderkamer op Zolder Maken
> Badkamer op Zolder Maken

Trefwoorden: Woonkamer op Zolder Maken | Aandachtspunten | Advies | Ideeën | Informatie | Tips
________________________________________________________________________________________________