WOZ-krediet


Een verbouwing financieren met een woning-voordeelkrediet (WOZ-krediet)

Het woonakkoord 2013

Door de huidige economische malaise heeft de bouwsector het moeilijk. Particulieren en bedrijven stellen dure (ver)bouwklussen uit, in afwachting van betere tijden. Hierdoor gaan aannemers failliet en raken bouwvakkers werkloos. Om het tij te keren heeft de Nederlandse regering in het woonakkoord 2013 maatregelen vastgelegd om onder meer verbouwingen en renovaties financieel aantrekkelijk te maken.

Tot 1 maart 2014 betaalt u maar 6% (in plaats van 21%) btw op arbeidsuren, mits het gaat om een woonhuis van meer dan twee jaar oud. Ook zijn er subsidiemogelijkheden om uw huis energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen. Deze financiėle impulsen komen bovenop het woud aan al bestaande regelingen van landelijke en gemeentelijke overheden om bepaalde verbeteringen aan de woning te stimuleren.

Grijp uw kans

Als u toch al van plan was om de keuken of badkamer te verbouwen, vloerverwarming aan te laten leggen of het huis te laten isoleren, dan is het nu het juiste moment. Hetzelfde geldt als u uw huis wilt laten schilderen (bij wijze van preventief onderhoud, of gewoon voor het mooie) of als u een dakkapel wilt laten plaatsen.

De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Jammer alleen dat we nog midden in die economische malaise zitten. Ook al is het geld voor een verbouwing op de langere termijn goed besteed, u moet het toch maar op de korte termijn ergens vandaan zien te halen. Tenzij u genoeg spaargeld hebt of een winnend Staatslot koopt, zult u het moeten lenen. In deze situatie is wellicht een WOZ-krediet (ook wel 'woning-voordeelkrediet' genoemd) iets voor u.

U bent steenrijk

Uw koopwoning is geld waard. Hoeveel precies, dat blijkt pas als u hem ooit aan iemand anders verkoopt, maar het is in ieder geval een flink bedrag. U bent niet voor niets jarenlang bezig (geweest) met het afbetalen van uw hypotheek. Het kapitaal dat u in uw woning hebt gestoken en dat er bij verkoop weer uitkomt, kunt u ook tussentijds voor u laten werken.

In het geval van een WOZ-krediet werkt dat als volgt. U sluit een doorlopend krediet af met uw woning als onderpand. In ruil voor de zekerheid die u met het onderpand biedt aan de kredietverschaffer, laat de kredietverschaffer u voor het doorlopende krediet een lagere rente betalen.

Naast de gebruikelijke regels moet u in meeste gevallen per maand minimaal 2% van de kredietlimiet afbetalen. Ook zult u na uw 60e levensjaar verplicht zijn alles geleidelijk af te betalen.

Spelregels van het WOZ-krediet

Een WOZ-krediet is een doorlopend krediet met hypotheekverklaring. Dat betekent dat u in het uiterste geval gedwongen kunt worden uw huis te verkopen om uw lening af te betalen. Zo ver willen u en uw kredietverschaffer het natuurlijk niet laten komen. In de meeste gevallen moet u daarom per maand minimaal 2% van de kredietlimiet afbetalen. Ook zult u na uw 60e verplicht zijn alles geleidelijk af te betalen.

Verder gelden de gewone regels die voor alle leenvormen gelden: toetsing bij het BKR, eisen aan het inkomen, enzovoorts. Het maximale kredietbedrag wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van uw woning. (In veel gevallen kunt u tot 150% van de WOZ-waarde lenen.) Ook als u nog bezig bent met aflossen van de hypotheek komt u voor WOZ-krediet in aanmerking, maar dan alleen voor het deel dat al is afgelost.

Voordelen van het WOZ-krediet (woning-voordeelkrediet)

Het belangrijkste voordeel van een WOZ-krediet is dat u relatief weinig rente betaalt. Afgezien daarvan is het een gewoon doorlopend krediet. Voor verbeteringen aan uw woning kunt u ook een extra hypotheek afsluiten, maar dan krijgt u te maken met extra uitgaven zoals notariskosten, afsluitprovisie en de kosten van een taxatierapport. Een WOZ-krediet is eenvoudiger en goedkoper af te sluiten dan een extra hypotheek.

Vanwege alle voordelen wordt deze leenvorm ook wel 'woning-voordeelkrediet' genoemd. Hoe mooi deze naam ook klinkt, u kunt er niet zonder meer van uitgaan dat een woning-voordeelkrediet in uw situatie de beste keuze is. Bovendien zijn er zeer veel kredietverschaffers die een woning-voordeelkrediet aanbieden, elk onder net iets andere voorwaarden.

InterBank: marktleider op het gebied van consumptief krediet


Elke situatie is anders. Als u zich afvraagt of een woning-voordeelkrediet voor u misschien een geschikte leenvorm is, maak dan een afspraak met een adviseur van InterBankDie kan u in een persoonlijk gesprek in gewoon Nederlands vertellen wat de mogelijkheden zijn. Verantwoord lenen staat bij InterBank voorop.


Kiest u inderdaad voor een woning-voordeelkrediet bij InterBank, dan blijft uw adviseur het aanspreekpunt. Ook voor advies over andere leenvormen kunt u terecht bij hetzelfde loket.


Gerelateerde pagina's:
- Verhuischecklist »
- Woonakkoord 2013 Informatie »

I.s.m. InterBank

WOZ-krediet | Informatie | InterBank