Zo verlicht jij sfeervol je woning
Verlichting is een van de belangrijkste elementen in je huis. Het kan een huis namelijk in één klap gezellig maken. Moet je binnenkort de verlichting vervangen in een huis? Dan zijn deze tips handig om mee te nemen. Door met verlichting te variëren verander je de sfeer van een huis en breng je heel wat gezelligheid naar binnen.

Sfeervol licht

De sfeervolle verlichting staat of valt met de kleur van de verlichting. Afhankelijk van wat voor sfeer je wilt af wilt geven heeft koel en warm licht namelijk een hele andere uitstraling. Koel licht is vaak blauwachtig van kleur. Het geeft veel licht af, maar is daardoor ook vaak erg heftig en hard. Warm licht geeft direct veel sfeer af en maakt een ruimte in één klap gezellig. Om te bepalen of licht warm of koel oogt wordt er gebruik gemaakt van kleurtemperatuur.

Kleurtempratuur: wat is dat precies?

Kleurtemperatuur wordt gebruikt om aan te geven of een bepaald licht warm of koel is. Een lagere kleurtemperatuur produceert een warmer en meer ontspannen licht en een hogere kleurtemperatuur straalt meer koelheid en frisheid uit. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K).De meest gebruikelijke kleurtempratuur ligt op 2700K. Wanneer een LED lamp ‘warm wit’ aangeeft, is dit ook vaak 2700K. Hoe lager de Kelvin, hoe meer sfeer je dus creëert. Maar sfeerlicht is niet altijd even handig. Denk bijvoorbeeld als je wilt lezen of moet werken.

Creëer een boetiek look

Je hebt het vast al wel eens voorbij zien komen in hotels, restaurants of misschien bij iemand thuis: het gezellige licht in donkere ruimtes. Dit gezellige licht komt vooral door de warmte die het licht uitstraalt. In combinatie met de donkere ruimte komt het licht nog meer tot zijn recht. Wanneer je zelf een boetiek look wilt creëren verf je alle wanden in een donkere kleur, inclusief het plafond. Hang vervolgens lange hanglampen in het midden van de hal of muurverlichting aan de muur.

Dimbaar licht

Wil je nog meer sfeer? Ga dan voor dimbaar licht. Dimbaar licht werkt met lichtbronnen die daarvoor bedoeld zijn en een dimbare lichtknop. Dimbaar licht is aanpasbaar is voor de functie die je ervoor hebt. Op deze manier kan je het sfeerlicht goed reguleren.Lampen als eyecatcher

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel lampen die ook als kunstobject kunnen dienen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp in de vorm van een palmboom, of een standbeeld van een aap die een lamp vast houdt. Ben jij dus nog opzoek naar een pronkstuk voor in je huis? Misschien is een grote lamp dan wel iets voor jou!

Bijpassende tips en informatie
- Lampen en verlichting

________________________________________________________________________________________________