Airconditioning

Hoe werkt een airco

Een aircosysteem zuigt de warme lucht in de ruimte waarin een zogenaamde binnenunit is geplaatst op. Na één of meerder filters te zijn gepasseerd te de lucht zuiveren wordt de lucht gekoeld met behulp van speciale stoffen die in het systeem worden rondgepompt. Hierna wordt de gekoelde lucht in de ruimte teruggeblazen en de warme en lucht afgevoerd via de buitenunit. De modernste airco systemen werken ook andersom. Dus koele lucht kan verwarmd worden. Dit kan een zeer goede aanvulling zijn op vloerverwarming.



Geluid en vormgeving

Een goede en moderne airco installatie maakt nauwelijks geluid. En dit moet uiteraard gelden voor zowel de binnenunit als de buitenunit. Uw buren zullen het namelijk niet in dank afnemen als zij geluidsoverlast ervaren van uw airconditioning. De binnenunit van een moderne aircosysteem is een onopvallend en niet al te groot apparaat dat tegen het plafond of muur geplaatst wordt. In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de vormgeving en alleen de mobiel airco's zijn grote en meestal opvallende apparaten die vrij veel herrie maken.

Wat moet er gebeuren voor een aircosysteem

Als u een aircosysteem in uw woning of kanstoor laat aanleggen moet er wel een speciaal leidingenetwerk aangelegd worden. De binnenunit moet gekoppeld worden aan de buitenunit en bij de zogemaande split- en multisplitsystemen moeten koelleidingen aangelegd worden voor de aan- en afvoer van het koelmiddel. De ervaring leert echter dat deze leidingen in de meeste gevallen uitstekend weggewerkt kunnen worden in de muur of het plafond. Het installeren van een aircosysteem is trouwens vakwerk dat alleen mag gebeuren door een STEK-erkende installateur die speciaal is opgeleid voor dit soort werk.