Gereedschap

Schroevendraaier

Zoals het woord als zegt is een schroevendraaier een gereedschap om schroeven mee vast te draaien. Normaal gesproken bestaat een schroevendraaier uit een stalen staaf die aan het uiteinde een dusdanige vorm heeft dat deze in de kop van een schroef past. Dit gedeelte kan bestaan uit een plat gedeelte of een kruiskop en is in verschillende maten verkrijgbaar. De bovenkant van de stalen staaf is omvast door een handgreep van kunstsstof, hout of een rubberachtig materiaal die zo is vormgegeven dat de schroevendraaier goed vastgehouden kan worden tijdens het gebruik.

Gebruik van de schroevendraaier

Om problemen te voorkomen moet altijd een passende schroevendraaier bij de schroef gezocht worden. Er moet niet te veel speling zijn tussen de schroef en de schroevendraaier. Een te grote of te kleine schroevendraaier zorgen ervoor dat de schroefranden kapot gedraaid worden waardoor de schroef niet meer in- of uitgedraaid kan worden met alle problemen van dien.




Speciale schroevendraaiers


Kruiskop schroevendraaier
Een kruiskopschroevendraaier heeft een kruis aan het uiteinde van de staaf hiermee kunnen zogenaamde kruiskopschroeven goed worden vast gedraaid. Ze zijn ook als mini schroevendraaier verkrijgbaar.

Mini schroevendraaiers
Voor het hele fijne werk zijn er speciale schroevendraaiersetjes verkrijgbaar. Deze kunnen gebruikt worden bij het repareren van elektrische apparaten, horloges en ander zeer fijn en secuur werk.

Schroefboormachine
Meer en meer worden tegenwoordig zogenaamde schroefboormachines gebruikt. Dit zijn apparaten die aangesloten worden op het lichtnet of via een accu werken. Ze vereenvoudigen het werk aanzienlijk als er veelvuldig geschroeft moet worden. Met een soort van "boorkoptjes" of schroefstiften van verschillende grootte die verwisseld kunnen worden kunnen alle grote en middelgrote schroeven elektrisch aangedraaid worden. Een schroefboormachine kan zowel voor vastdraaien als losdraaien gebruikt worden en voor gewone als kruiskopschroeven. De meeste schroefboormachine kunnen ook als boor gebruikt worden.

Spanningzoeker
Om te meten of er spanning op een apparaat of stopcontact staat kan er een zogenaamde spanningszoeker gebruikt worden. Dit zijn schroevendraaiers met een afgeschermd handvat en staaf die via een lampje aangeven of er spanning op staat. Als het lampje gaat branden dan is dit het geval.



Woonwebsite Disclaimer