Welstandscommissie



Wat is een welstandscommissie ?

In opdracht van overheidsinstellingen, hoofdzakelijk gemeenten, beoordeelt een welstandscommissie of een bouwplan of verbouwingsplannen passen in de omgeving. Hierbij wordt gekeken naar het uiterlijk van individuele gebouwen en dorps- of stadsaanzichten. Op basis van de plannen geeft de commissie een negatief of positief oordeel. Is het negatief dan kan het zijn dat er met een aantal aanpassingen toch gebouwd of verbouwd kan worden. Het kan echter ook zijn dat de plannen geen enkele kans maken. Tegen het advies dat gegeven wordt kan trouwens wel bezwaar gemaakt worden. Hiervoor zijn speciale bezwaarprocedures opgesteld.

Wat beoordeelt de Welstandscommissie?


Plaats
Hoe verhoudt het nieuwe bouwwerk zich ten opzichte van de bestaande bebouwing.

Architectuur
op welke wijze worden de details van het gebouw ingevuld. Denk hierbij aan kozijnen, ornamenten, het dak en andere gezichtsbepalende elementen.

Vorm van het gebouw
Wat is de vorm van het bouwwerk en hoe verhoudt dit zich tot de omgeving en in het dorps- of stadsgezicht.

Kleurstelling en materiaalkeuze
Welke gezichtsbepalende kleuren worden gekozen en welke materialen worden gebruikt. En in hoeverre is dit conflikterend met de andere bebouwing in de omgeving.

Inrichting omgeving
Als laatste kan er ook gekeken worden naar de inrichting van het eigen terrein om het gebouw, de afscheiding, beplanting en andere elementen.



Hoe werkt de welstandscommissie?

Het advies wordt altijd opgesteld in opdracht van en gericht aan de gemeente waar het bouwplan gesitueerd is. De commissie geeft aan of het bouwplan in strijd is met het de eisen die aan welstand gesteld mogen worden. B & W van de desbetreffende gemeente beslist dan zelfstandig of het advies wordt overgenomen of niet. in de praktijk wordt slechts in zeer bijzondere omstandigheden afgeweken van het advies. En dan alleen als B&W zorgvuldig omgaat met de belangen van alle betrokkenen. Gemiddels wordt trouwens in zo'n 90 % van de gevallen een positief advies (soms met kleine aanpassingen op het oorspronkelijke plan) uitgebracht door de welstandscommissie.

Woonwebsite Disclaimer