De Hamster




Algemene Informatie Hamster

Een hamster is een klein knaagdiertje. De naam is afgeleid van het ‘hamsteren’ dat een hamster doet. Hamsters leven het liefste alleen en het is dan ook niet zielig om één hamster te houden. De hamstersoort die het meest gebruikt wordt als huisdier is de Russische dwerghamster. Hamsters worden meestal 1,5 tot 2,5 jaar oud. Over het algemeen zijn hamsters nachtdieren. Dit betekent dat ze overdag slapen en ’s avonds of ’s nachts pas actief worden.

Aanschaf van een hamster

U kunt hamsters in een dierenwinkel of tuincentrum kopen. Hier hebben ze vaak Russische dwerghamster, in verschillende kleuren. Als u van plan bent met de hamster te gaan fokken, kunt u beter uw hamster bij een echte hamsterfokkerij kopen.

Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is klein, maar wel zichtbaar. Wanneer u kijkt naar de afstand tussen het geslachtorgaan en de anus, kunt u het verschil zien. Bij het vrouwtje zitten deze twee dichter bij elkaar en is het één gebiedje. Bij het mannetje is de afstand groter en lijkt het meer op een streepje.



Huisvesting

Een hamsterkooi moet minimaal 50x30 cm zijn. Daarnaast geldt: hoe groter de kooi, hoe beter. Een hamsterkooi kan het beste op een tafel staan, omdat de grond een stuk kouder is. Let op dat de kooi niet in de volle zon of op de tocht staat en zorg dat de temperatuur stabiel is. Het moet een rustige plek zijn, waar hij overdag rustig kan slapen. Let ook op dat uw eventuele andere huisdieren niet bij de kooi kunnen.

Wat moet er in een kooi te vinden zijn:
- waterflesje
- voerbakje
- bodembedekking
- huisje + nestmateriaal
- speeltjes voor beweging

De urine dient elke dag uit de kooi verwijdert te worden. De gehele kooi kan het beste 1 keer per week schoongemaakt en afgewassen worden. Was ook het waterflesje, voederbakje en de overige accessoires regelmatig af.

Voeding en Verzorging

Hamstervoer kunt u halen bij een dierenzaak. Daarnaast is het belangrijk dat er altijd hooi aanwezig is. Ook houden ze van verse groenten en fruit. Probeer dit uit, om erachter te komen wat uw hamster het lekkerste vindt.

Hamsters zijn erg bevattelijk voor verkoudheid. Let dus op dat uw hamster niet op de tocht staat en kijk ook uit als u zelf verkouden bent.
Hamsters kunnen diarree krijgen door bedorven voedsel of verkeerd voer (zoals bespoten groenvoer). Blijf goed opletten of de zieke hamster wel een en drinkt. Zo niet, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Van nature houden hamsters een winterslaap, dit zou eigenlijk in gevanschap niet moeten gebeuren. Ze houden alleen een winterslaap als de temperatuur te laag is (onder de 10°C). Kijk uit dat u zich niet vergist in een hamster in winterslaap en een gestorven hamster. Hamsters in winterslaap voelen ook kouder aan en geven amper reactie als u ze aantikt. Ze zijn echter niet stijf, wat bij overleden hamsters wel het geval is.