Vlag Uithangen - Advies Informatie Tips en Vlaginstructie

Wanneer mag de vlag uitgehangen worden? En wat is de vlaginstructie?

Alleen voor overheidsgebouwen gelden officiële regels. Particulieren, instellingen en bedrijven worden geadviseerd het zogenaamde vlaggenprotocol te volgen. Maar deze vlaginstructie is niet verplicht. Je kunt dus geen boete krijgen als je de Nederlandse vlag verkeer ophangt of op het verkeerde moment hijst. Vanzelfsprekend gelden er in Nederland en België verschillende aanbevelingen voor het uithangen van de vlag.

Geschiedenis Nederlandse vlag

De Nederlandse driekleur bestaat bevat de kleuren helder vermiljoen, helder wit en kobalt blauw. Vroeger bestond de vlag uit oranje, wit en blauw. Over de preciese herkomst van de kleurkeuze wordt al tientallen jaren door historici gediscusieerd. Het meest voor de hand liggende is dat de kleuren al voorkwamen in het oorspronkelijke wapen van de Oranjes.

Voor de Tweede Wereldoorlog kwamen zowel de oranje als de rode kleur voor in de Nederlandse vlag. Echter voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze vlag een symbool voor de NSB en kwam daarom door in een verkeerd daglicht te staan. Daarom werd het oranje definitief vervangen door rood. Wel werd als compromis een oranje wimpel toegevoegd voor gebruik tijdens koninklijke feestdagen...wanneer mag de Nederlandse vlag uitgehangen worden? >

Waar is de Nederlandse vlag het symbool van?

De Nederlandse vlag symboliseert de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid de ereplaats te hebben. Het protocol dat hierbij hoort berust op traditie en etiquette: met de vlag ga je eerbiedig, fatsoenlijk en netjes om.

Hoe en wanneer mag de Nederlandse vlag opgehangen worden?

Een vlag moet schoon zijn en er behoort geen versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. En vanzelfsprekend hoort een valg schoon en niet versleten of verkleurd te zijn. De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (ook als deze halfstok is bevestigd) de grond niet raakt en het verkeer niet kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven hangen, tenzij deze op een voldoende wijze verlicht is.

Ten teken van rouw wordt de vlag halfstok gehesen. Hierbij wordt eerst de vlag tot de top gehesen, waarna deze langzaam wordt neergehaald totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden. De vlag mag nooit de grond raken of ergens tegenaan slaan. Dreigt dit te gebeuren, dan moet de vlag met de uiterste blauwe punt aan de vlaggenlijn worden vastgebonden.
Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam in top gehesen en vervolgens neergehaald. Alleen daar waar een officiële herdenking plaatsvindt wordt de vlag na het spelen van het Volkslied langzaam en statig in top gehesen. Op alle andere plaatsen blijft de vlag halfstok...officiële vlaginstructie - uitgebreide informatie >

Gerelateerde Informatie:
> Dagen waarop de Nederlandse Vlag wordt gehesen

Trefwoorden: Nederlandse Vlag Uithangen | Hijsen | Vlaginstructie | Vlaggenprotocol | Advies | Informatie | Tips |
________________________________________________________________________________________________