informatie
adressen


  Keukensoorten

De vorm van de keuken heeft in de afgelopen jaren een ware revolutie ondergaan. Natuurlijk is de rechttoe rechtaan keuken in veel woningen nog te vinden. Maar nieuwe vormen en inrichtingen vinden steeds meer ingang.

De rechte opstelling is de bekendste keukenvorm. Langs één wand worden alle keukenelementen geplaatst. Aangezien veel keukens, vooral in oudere woningen, een relatief lange smalle ruimte beslaan, een soort voortzetting van de gang, is deze keukenvorm nog veel terug te vinden. Soms wordt ook deze keukenvorm ook gebruikt bij open keukens. Voorwaarde voor deze keuken is voldoende beschikbare wandruimte.

De parallelle opstelling is feitelijk een uitbreiding van de rechte opstelling. Tegenover elkaar worden twee rijen van keukenelementen geplaatst. Meestal staat minimaal één gedeelte tegen een wand en het tegenover gelegen gedeelte staat vrij of wordt ook tegen de wand geplaatst. Deze opstelling wordt vaak gebruikt in rechthoekige keukens die voldoende breed zijn en bij open keukens. In de open keuken wordt vaak de vrijstaande rij elementen vrij laag gehouden en fungeert als afscheiding van de keuken. Deze afscheiding krijgt dan de functie van bar krijgen.

Is er voldoende ruimte in de keuken dan kan er gekozen worden voor een keukeneiland. Dit is een keuken bestaande uit losstaande elementen. Hiervoor is dus geen wand noodzakelijk. Vaak wordt op keukeneiland een compleet kookgedeelte met afzuiging ingericht, omring met werkbladen die voldoende ruimte bieden om de kookkunsten te etaleren. In veel gevallen wordt het kookeiland gecombineerd met keukenelementen in een rechte opstelling tegen de beschikbare wand.

De nieuwste trend in keukendesign is de vrije opstelling. Deze biedt vrijwel onbegrensde mogelijkheden de keuken naar eigen believen in te richten. De afmeting en de vorm van de ruimte zijn de enige beperking. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen wordt de keuken ingericht. Veelal is er sprake van een combinatie van de eerder genoemde keukensoorten. Er is een veelheid van vormen en mogelijkheden; De L-vorm wordt veel toegepast als de keuken in een hoek wordt geplaatst, de U-vorm is zeer geschikt voor personen die veel en vaak in de keuken staan, de G-vorm is een combinatie van keuken en eethoek.