Babykamer Uitzoeken - Advies Ideeen Informatie en Checklist

Wanneer een baby op komst is, komen er al snel vragen op als: wat moet ik voor de babykamer uitzoeken? Waar moet ik aan denken bij het inrichten van de babykamer? Wat gaat de babykamer kosten? En zo zijn er nog wel meer vragen te bedenken. Op deze pagina vind je advies, ideeën, informatie en tips die helpen bij het uitzoeken van de babykamer. En de checklist babykamer uitzoeken geeft een helder overzicht van dingen waar je aan moet of kunt denken.

Babykamer Uitzoeken - Checklist

In de onderstaande checklist babykamer uitzoeken vind je een overzicht van alle zaken waar je aan moet denken, actie op moet ondernemen en spullen die je moet kopen om een goede babykamer in te richten.

Babykamer Uitzoeken - Voorbereiding

Als er een baby op komst is, dan heb je uiteraard maar beperkt de tijd voor het uitzoeken en inrichten van de babykamer. Toch is er wel een aantal zaken waar je rekening moet houden voordat je de daadwerkelijk meubels en spullen voor de babykamer gaat kopen en een aanvang maakt met het inrichten van de babykamer.

ADVIES: Wacht niet te lang met de voorbereiding en neem er ook niet te veel tijd voor. Het is goed om uiterlijk zo'n zeven tot zes maanden voor de bevalling klaar te zijn met de voorbereiding. Dat geeft je nog zo'n half jaar de tijd om alle spullen te kopen en de babykamer op tijd klaar te hebben.

Bepaal het beschikbare budget voor de babykamer

Voordat je begint is het goed om te bepalen hoeveel geld je beschikbaar hebt om uit te geven aan de babykamer. Als je het budget hebt vastgesteld, is het goed om je er ook aan te houden. Maak een overzichtje met hierin het budget en de werkelijke uitgaven die je doet. En wees kritisch als je zaken aanschaft.

TIP: Hou bij de vaststelling van het budget rekening met spullen voor de kinderkamer die je cadeau krijgt. En als er ouders, familie of vrienden zijn die vragen of je wensen hebt, vraag dan iets van je lijstje.

TIP: Hou rekening met levertijden

Zeker als je kiest voor bijvoorbeeld maatwerk meubels of de babykamer wilt laten maken, heb je te maken met levertijden. In sommige gevallen kunnen die wel twee maanden zijn. Zorg ervoor dat precies weet wat de levertijd is voordat je iets besteld of een bedrijf inhuurt en laat deze ook duidelijk zwart-op-wit zetten. Je wil te allen tijde voorkomen dat de babykamer nog niet af als de baby geboren wordt.

Zorg ervoor dat de babykamer een maand voor uitgerekende datum van de geboorte af is

Een zwangerschap verloopt niet altijd precies volgens de verwachting zoals die wordt aangegeven door de huisarts of verloskundige. Meestal ben je op tijd als je ongeveer een maand voor de verwachte datum van de bevalling de kinderkamer klaar en ingericht hebt. En, als bijkomend voordeel, zorgt dit ook voor rust tijdens de laatste maand van de zwangerschap.

ADVIES: Ook al staat de wieg op de slaapkamer, stel het uitzoeken en inrichten van de babykamer niet uit!

Vaak wordt in de eerste maanden na de geboorte de wieg in de ouderlijke slaapkamer geplaatst. Op zich prima. Maar gebruik dit niet als argument om het uitzoeken en inrichten van de babykamer uit te stellen. Juist in de eerste maanden na de geboorte is het zowel voor de baby als de moeder goed als het rustig is in huis.

Waar moet je aan denken bij het inrichten van de babykamer?

Op zich is het inrichten van de babykamer niet een klus die heel erg veel tijd en werk hoeft te kosten. Zeker in het eerste levensjaar is het goed als de baby niet te veel prikkels krijgt en is het zelfs goed als de babykamer vrij sober blijft. Er is een aantal zaken waarover je beslissingen moet nemen en waar wat aan gedaan moet worden:
- Vloerbedekking
- Wanden en plafond
- Wiegje en babymatras
- Zonwering en gordijnen
- Commode of kastje waarop de baby verschoon kan worden
- Kast en opbergruimte
- Stoel of zitplek om te voeden en/of je baby gezelschap te houden
- Lampen en verlichting

Wat is de beste vloerbedekking voor de babykamer?

Het is belangrijk dat je vloerbedekking kiest die je goed kunt schoonmaken. Je wilt een zo hygiënisch mogelijke omgeving voor je pasgeboren baby. Daarom kun je het beste harde vloerbedekking nemen en geen tapijt. Harde vloerbedekking zoals laminaat, vinyl, parket of natuursteen neemt nauwelijks tot geen stof en vuil op en je maakt de vloer snel en gemakkelijk schoon met de stofzuiger of veger. Tapijt geeft wellicht wel een warmere sfeer in de babykamer maar de babykamer wordt er wel stoffiger door.

TIP: Vind je harde vloerbedekking wat kil? Eventueel kun je er wel voor kiezen om een vloerkleedje neer te leggen. Als kiest voor een materiaal dat weinig stof en vuil opneemt en het met enige regelmaat uitklopt of zelfs wast, kan dat prima.

Waarmee kun je de wand en het plafond het beste mee afwerken?

Allereerst is het goed om te weten dat je de baby in het eerste levensjaar een zo rustig mogelijk omgeving moet bieden. Felle kleuren en drukke motieven prikkelen te veel. Als een baby een jaar of ouder is dan ligt dit anders. Vanaf ongeveer een jaar oud wordt een kind avontuurlijker en gaat ontdekken. Dan is het juist wel goed om een omgeving te bieden die meer stimuleert tot waarnemen en ondernemen. Verder is het voor wat betreft de materiaalkeuze zeker voor de wanden te kiezen voor een materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is.

TIP: Hou er bij de keuze van de wandbekleding rekening mee dat je na een jaar of anderhalf tot twee vaak de kamer gaat veranderen omdat de babykamer dan niet meer aansluit op de belevingswereld van de kleuter.

Zonwering en gordijnen voor de babykamer

Voor een baby geldt dat het ook bij daglicht goed kan slapen. Als de gordijnen of andere raamdecoratie te verduisterend is, dan moet je elke keer als je overdag naar je baby gaat kijken het licht aan doen. En dat kan de slaap van je baby verstoren. Wel is het verstandig om direct zonlicht goed buiten de babykamer te houden. Als is het maar om de temperatuur aangenaam te houden. Verder is het slim om, zeker in het eerste levensjaar, te kiezen voor gordijnen of andere raamdecoratie die geen drukke motieven heeft.

Wiegje en babymatras uitzoeken

Zeker in het eerste levensjaar brengt een baby de grootste tijd door in een wiegje op een babymatras. Daarom is het goed om te kiezen voor een veilige, hygiënische en praktische wieg met een goed matras...

  Aan welke eisen moet een veilige wieg voldoen? >

  Waar moet je rekening mee houden als je een babymatras uitzoekt? >

Commode of kastje om de baby op te verschonen

Na het wiegje is de commode of kastje waarop je de baby verschoond het belangrijkste meubelstuk. Bij de keuze ervan spelen gebruiksgemak, veiligheid en hygiëne een belangrijke rol.

  Commode - informatie en inspiratie >

  Hoe kun je een oude commode opknappen? >

Kast en opbergruimte op de babykamer

Als de commode onvoldoende opbergruimte biedt, kun je uiteraard nog een extra kast bijplaatsen. Als je hier babykleertjes en andere babyspulletjes wilt opbergen, is het goed om dit achter deurtjes, in lades of afgesloten bakken doet. Zo beperk je namelijk de hoeveelheid stof in de babykamer en blijft deze ook rustig en overzichtelijk. Natuurlijk kun je er ook wat speelgoed en andere spulletjes inzetten. Maar prop de kast niet vol. Hou het rustig en sober.

Zitplek in de babykamer

Het is niet gek om een goede en comfortabele zitplek in de babykamer in te richten. Je kunt op de stoel de baby voeden. Maar het is ook de plek waar je even rustig bij je baby kunt zitten. Of zelfs een verhaaltje kunt voorlezen. Zorg voor een lampje of verlichting bij de zitplek die niet in de wieg schijnt.

Lampen en verlichting in de babykamer

Belangrijk is dat je goed licht hebt op die plekken waar het nodig is, zonder dat je de baby teveel verstoord. Dus boven de commode waar je de baby verschoont, is het belangrijk om goed licht te hebben. Dit mag ook wat feller licht zijn omdat de baby toch wakker is. Plaats de lamp of andere lichtbron wel zo dat deze niet direct in de het gezicht van de baby schijnt. Verder is het handig een lichtbron te hebben bij de zitplek. Hier wil je wel vermijden dat deze rechtstreeks in de wieg schijnt, wat trouwens ook geldt voor alle andere lampen en verlichting. Aan het plafond kun je een plafonnière hangen met een rustige, niet felle lichtbron. Deze lamp kun je dan aandoen als je naar de baby gaat als het donker is en haar of hem niet wakker wilt maken.