Babykamer Inrichten - Advies Ideeën en Tips

Hoe kun je nu het beste een babykamer inrichten? En hoe kun je de babykamer aanpassen als de baby peuter wordt op een manier dat een ingrijpende verbouwing niet nodig is? Wat zijn de zaken waar je rekening mee moet houden in de babykamer bij het ouder worden van je baby? Op dit soort vragen wordt antwoord gegeven op deze pagina.

TIP: Laat de wieg of ledikant en de kasten de toon van de babykamer zetten!

TIP: laat de grotere meubelstukken zoals de kasten en de wieg de toon van de kamer zetten. Houdt ze wat neutraal en vul het daarna aan met accessoires. Die zijn immers makkelijker te vervangen als je baby peuter wordt en een iets andere stijl passender is! Alleen al door andere gordijnen, beddengoed en accessoires krijgt de babykamer een heel andere uitstraling en wordt eenvoudig en snel omgetoverd tot peuterkamer.

Hoe richt je een babykamer in voor een baby tot 1 jaar oud

Voor een echt jonge baby (tot 1 jaar) is of een kamer mooi is, van ondergeschikt belang. Daar heeft het immers nog weinig weet van. Behalve dat het er prettig kan toeven en het een rustpunt is. Qua kleur kun je dus ook het beste voor rustige tinten kiezen en de felle kleuren laten voor wat ze zijn. Ook donkere kleuren kun je ook beter vermijden, die absorberen het licht en het lijkt er op dat baby’s er ook niet de voorkeur aan geven. Voor wat betreft de muren, die kun je behangen of verven. Let op, behang kan meer stof aan trekken, zowel aan de muurkant als aan de voorkant. Wat dat betreft is verf schoner, en mochten de muren aangepast moeten worden, ben je sneller klaar met een nieuwe lik verf er over dan een nieuw behang. Samengevat:
- Kies voor rustige, lichte kleuren.
- Verf trekt doorgaans minder stof aan dan behang, en is dus schoner.
- Mocht je de kamer willen aanpassen aan de veranderende wensen van je kind, dan is verven sneller dan behangen.

Welke meubels en andere zaken zijn er onmisbaar in de babykamer?

Voor baby’s en peuters tot twee jaar is een aantal dingen onmisbaar in de kamer. Te weten:

Hoe maak je de babykamer en peuterkamer veilig?

Naast deze onmisbare meubels in de babykamer, is er nog een ander erg belangrijk aspect, namelijk de veiligheid! Zeker in het tweede levensjaar, waarin de baby peuter is geworden en het kind zelf kan gaan staan en op ontdekkingstocht gaat, zijn alle meubelstukken potentieel 'gevaar'. Waar moet je op letten als je de kamer voor je baby of peuter een veilige plek wilt laten zijn? Onderstaand vind je advies en tips hoe je van de baby- en peuterkamer een veilige plek kunt maken.

Kies voor meubels zonder scherpe randen en hoeken

Zorg er voor dat de meubels geen scherpe randen, hoeken of uitstekende kanten hebben. Zeker kinderen vanaf een jaar zullen op ontdekkingstocht gaan en stoten en vallen is onvermijdelijk. Dan kunnen ze zich beter aan iets ronds stoten dan aan iets scherps. Let er ook op dat uitschuifbare delen mooie afgeronde hoeken hebben.

Stevige en solide meubels bieden meer zekerheid

Meubels moeten stevig en solide zijn, je wilt niet dat je kind ergens doorheen zakt, of dat het meubels kan omtrekken als het wat meer op onderzoek uit gaat. Ook als een plank of een lade onverhoopt wordt uitgeschoven moet deze niet zomaar naar beneden kunnen storten.

Kies voor een wieg die aan alle veiligheidseisen voldoet.

Heel belangrijke plek voor je baby: de wieg! Verzeker jezelf er van dat ook deze solide en stabiel is. Kijk of het wiegje aan de veiligheidseisen voldoet. om een aantal belangrijke eisen te noemen:
- De afstand tussen de bedstijlen is tussen de 4,5 en 6,5 cm.
- De tussen de bedbodem, zijwanden achterwand is niet meer dan 2,5 cm.
- Het onderstel van de wieg is stevig en wieltjes eronder kunnen geblokkeerd worden.
- Het wiegje kan niet worden omgetrokken door een ouder kind.
- De bodem van het wiegje moet goed ventileren omdat baby's veel vocht verliezen

Zorg voor goede opbergruimte voor losliggende, breekbare en gevaarlijke spullen

Los liggende spullen kunnen door grijpgrage vingers worden gepakt en als het enigszins breekbaar is, kan het gemakkelijk stuk met alle gevolgen van dien: verwondingen door scherpe randjes, of uittesten of iets eetbaar is, zijn dingen die je liever niet wil. Berg daarom los liggende spullen zoveel mogelijk op. En zorg ervoor dat je alles snel en gemakkelijk kunt opbergen en het toch voor het grijpen ligt als je het vaak nodig hebt.

Hoe krijg je een schone en hygienische babykamer

Naast veiligheid is ook hygiëne een belangrijk aandachtspunt voor de babykamer. Het is prettig als je de baby- op peuterkamer gemakkelijk en snel kunt schoonmaken.

Kies voor harde vloerbedekking die snel en gemakkelijk kunt schoonmaken

Kies vanuit dat oogpunt liever niet voor tapijt of kleden, gezien het feit dat je vuil en stof er erg slecht uit krijgt. Stof en huismijt vinden tapijt heerlijk om zich in te nestelen, wat niet perse het beste is voor je kind. Hout, laminaat, tegels, parket of bijvoorbeeld marmoleum zijn betere keuzes aks het gaat om hygiëne en schoonmaken. Dagelijks schoonvegen en regelmatig met een vochtige doek afnemen zorgt er voor dat de babykamer is al voldoende omde vloer van de babykamer en peuterkamer goed schoon te houden. Kies voor handzame kleedjes en kussens die je eenvoudig kunt wassen, zodat je baby toch zacht op de grond kan liggen. Wil je toch wel tapijt of een vloerkleed? Kies dan voor makkelijk te reinigen producten.

Bekleed de commode of ladekast met tafelzeil

Tafelzeil is goedkoop en hygiënisch, heel gemakkelijk schoon te maken en je kunt het snel vervangen. Het leuk is dat er ook steeds meer tafelzeil te koop is dat bedoeld is voor de baby- en peuterkamer...

  uitgebreide informatie en voorbeelden