Kinderkamer Kind van 1 tot 2 jaar - Advies Tips Ideeën en Voorbeelden

Kinderen tussen de een en twee jaar kunnen zelfstandig staan en gaan op ontdekking. De dreumes is geen baby meer en wordt steeds actiever. Ook gaan ze belangstelling krijgen voor tekenen en andere zogenaamde creatieve bezigheden, wat waarschijnlijk meer lijkt op krassen dan dat het mooie tekeningen worden. En deze ontwikkeling van baby naar peuter vergt aanpassingen aan de inrichting van de babykamer. Eigenlijk moet je van de babykamer geleidelijk aan een kinderkamer maken. Advies, tips, ideeën en voorbeelden hoe je het beste een kinderkamer voor een kind van 1 tot 2 jaar kunt inrichten, vind je op deze pagina.

Kinderkamer Inrichten voor 1 tot 2 jarige. Advies, ideeën, tips en voorbeelden

Het belangrijkste verschil met de babytijd is dat een kind van boven de 1 jaar actief wordt en steeds meer zelf in staat is zich door de ruimte te bewegen en zelfstandig activiteiten te ondernemen. Als je geen onder gekladderd behang wilt hebben, kun je stiften en potloden beter niet toelaten in de babykamer. Verder schijnt het zo te zijn dat kinderen tussen de een en twee jaar graag peuteren. Als de kamer is behangen, moet er niet het kleinste hoekje los zitten. De dreumes zal er aan gaan peuteren. Om te voorkomen dat de muur er binnen no time uit ziet als een nieuw te behangen stuk, kun je het beste de wieg of het ledikant van de muur af zetten. Verder is het verstandig om goed te controleren of er geen zaken rondslingeren die gevaarlijk zijn voor een dreumes. Ook wordt het tijd om de wieg te vervangen door een kinderledikantje.

Welke kleuren kies je in de kamer van een één tot twee jarig kind?

Qua kleuren is er een verschil met de echt kleine baby’s. Daar kies je het beste voor heel rustige kleuren. Voor een kind dat een jaar oud is, zijn juist wat felle kleuren als rood, geel, groen of blauw. Op deze leeftijd gaat een kind steeds meer waarnemen en wil ook geprikkeld worden. Sterker nog: het is goed voor de ontwikkeling van een kind om het te stimuleren. Dus het is niet meer noodzakelijk om voorzichtig te zijn met kleuren. Uiteraard hoef je niet gelijk alle muren een fel kleurtje te geven. Je kunt dit ook doen met leuke kleuraccenten, accessoires of leuke wand decoratie. Alle kleuren kunnen eigenlijk. Alleen wit, zwart of grijs zou ik niet kiezen als belangrijkste kleur.

Welke meubels passen in een kinderkamer van een kind van 1 tot 2 jaar?

Een kind van twee maakt een gigantische sprong in de ontwikkeling! Zowel motorisch als geestelijk. En in de loop van slechts een aantal maanden wordt een tweejarige nog mobieler en gaat nog meer op ontdekkingstocht. Het klautert en klimt graag, leert koprollen maken, kortom, leert allerlei nieuwe dingen te doen met het lijf. Het is goed je kind hierbij te prikkelen en te stimuleren. Veiligheid is natuurlijk van groot belang, het spreekt voor zich dat het kind deze vaardigheden nog niet bepaald in perfectie beheerst.

Waar moet je bij een kind van 1 tot 2 jaar in de rest van het huis mee rekening houden

De aanpassingen die je moet gaan doen om voor je kind van 1 tot 2 jaar een veilige en leuke leefomgeving te creëren, houden uiteraard niet op bij de inrichting van de kinderkamer. Sterker nog: misschien is het wel belangrijker om de rest van het huis 'kidsproof' te maken.

De bank als speelobject! Hoe zorg je dat dit veilig kan?

De bank in de woonkamer kan voor je kind een waar speelobject worden en zal er op gaan klimmen, klauteren, rollen, springen, kortom, op ontdekking! Het kan erg leuk zijn als er kussens op de bank liggen in verschillende maten, zodat deze gestapeld kunnen worden en er mee kan worden gegooid. Als je een kind krijgt, kan het dus zinvol zijn om eens naar je bank te kijken, of die wel kidsproof is. Controleer goed of de bank niet om klapt als er op gesprongen wordt. Ook is het van belang om te checken wat er gebeurt als je kind er onverhoopt toch een keertje af valt. Staan er geen meubels te dichtbij waarop gevallen kan worden of andere zaken waaraan een dreumes of peuter zich kan bezeren? Uiteraard kun je je kind ook leren dat de bank niet is bedoeld om op te springen, maar het hoort wel bij de leeftijd dat een kind het toch wil en zal proberen.

Sluit de trap af met een traphekje

Een van de gevaarlijkste plekken in huis voor een dreumes of peuter is de trap. Zorg er dus tijdig voor dat je deze kunt afsluiten met een traphekje. Dit moet je zowel boven als onder doen. Je zult verbaasd zijn hoe snel een kind in staat is de trap op te klimmen zonder dat jij het in de gaten hebt.

Het wordt ook tijd voor de kinderstoel!

Naast het motorische deel, ontwikkelt het kind op tweejarige leeftijd ook al een beetje het besef dat het niet elke seconde van de dag alle aandacht krijgt, en kan het korte periodes rustig zitten. Daarom loont het de moeite om voor kinderen van twee jaar een eigen kinderstoel te kopen. Overigens, komt zo’n stoel niet per se in de kinderkamer, maar vaak bij de eettafel. Heel handig als je kind zelf wil leren eten. Zo zit het stevig en veilig. Een eigen stoeltje in de slaapkamer kan ook leuk zijn. Zo heeft het kind echt een plek dat het als de zijne gaat beschouwen.

TIP: Zet de kinderstoel een stukje van de muur!

Aangezien een kind dat leert eten nog wel eens ongenadig kan knoeien, is het slim om de stoel iets van de muur te zetten, met de rugleuning er naartoe. Zo is het risico dat de muur onder groentepuree komt, wat kleiner!

Voorbeeld van een babybed voor een 1 tot 2 jarige: Babybed Bulles
Kinderen ingedeeld naar leeftijd
Er worden in Nederland flink wat aanduidingen gebruiken voor een kind in een bepaalde leeftijd. Natuurlijk is het niet zo dat een kind plotseling overgaat in een nieuwe categorie. Dit gaat uiteraard heel geleidelijk.

BABY of ZUIGELING = een kind tot 1 jaar
DREUMES = een kind 1 tot 2 jaar
PEUTER = een kind van 1,5 tot 4 jaar
SCHOOLKIND = een kind van 6 tot 13 jaar
PUBER = een kind van 12 tot 17 jaar
ADOLESCENT = een kind van 18+ dat nog onvolwassen is
Meer Informatie