Koffiedik Gebruiken - Advies en Tips

In veel huishoudens wordt koffie gedronken. En op een jaarlijkse basis worden er dus, zonder dat we het door hebben, heel wat kilo's koffiedik weggegooid. Toch is het zo dat sinds we koffie drinken, koffiedik wordt gebruikt om tuin- en potgrond mee te verrijken, als natuurlijke scrub en schuurmiddel en zelfs om de afvoer mee te ontstoppen. Op deze pagina vindt u een overzicht van tips om koffieprut te gebruiken. Wel moet als kanttekening geplaatst worden dat niet alle toepassingen die genoemd worden, door de redactie zelf zijn getest. Het zijn soms huis-tuin-en-keuken oplossingen waarvan de werking niet helemaal vast staat en enige discussie oplevert. Er is door de redactie gekozen voor manieren om koffiedik te gebruiken die op zichzelf onschadelijk lijken zijn.

Koffiedik is gevoelig voor schimmel

Er kleeft een belangrijk nadeel aan koffiedik. Het is vrij gevoelig voor schimmel. Zeker als je het niet goed droogt en langer bewaard is de kans vrij groot dat er schimmels ontstaan.

Handen Schoonmaken met Koffiedik

Zitten je handen van het klussen onder de verf of helemaal onder het smeer van het werken aan de auto? Dan is zeep alleen vaak niet afdoende om de handen schoon te krijgen. Maar als je wat afwasmiddel neemt en je doet hier wat koffieprut doorheen, dan gaan verf, olie en andere viezigheid veel gemakkelijker van je handen.

Koffiedik Gebuiken in Huis

Er zijn diverse manieren waarop je koffiedik kunt gebruiken in huis. Het kan toegepast worden als scrub, als herstel- en polijstmiddel bij kleine krasjes en als afvoerontstopper.

Koffiedik als geurverdijver in de koelkast

De koelkast kan soms wat stinken. Sommige etenswaren laten een sterke geur achter die niet altijd verdwijnt als de koelkast goed is schoongemaakt. Zelfs als je de rubbers en randen ook mee hebt genomen. Is dit het geval dan kun je een bakje met koffiedik in de koelkast zetten. De koffiedik zou de onaangename geurtjes opnemen. De koelkast gaat hierdoor trouwens wel een beetje naar koffie ruiken. Dus het kan ook zijn dat de koffiegeur de andere geurtjes overheerst. Deze toepassing is (nog) niet door de redactie getest.

Koffiedik als afvoerontstopper

Koffiedik gebruiken als afvoerontstopper is echt zo'n advies waarover de meningen verdeeld zijn. Wat wel vast staat, is dat sommige stoffen die in koffiedik zitten de neiging hebben om vet aan zich te binden. Dit zou dan ook de belangrijkste ontstoppende werking van koffiedik zijn. Daarnaast heeft koffiedik ook een licht schurende werking. Bij een echte verstopping valt trouwens wel te betwijfelen of koffiedik nog werkt. Wat zeer waarschijnlijk wel het geval is dat u koffiedik preventief kunt gebruiken om verstopping tegen te gaan. Zo nu en dan wat met heet water verdund koffiedik door de afvoer stoppen zal de kans op verstopping zeer waarschijnlijk verminderen. Van belang is om goed na te spoelen met heet water en zelfs even de ontstopper op de afvoer te zetten.

Koffiedik gebruiken om krassen op donkere meubels weg te werken

Lichte krassen op donkere meubels zouden met een mengsel van azijn en koffiedik weg te werken zijn.
1. Maak een mengsel van 1 eetlepel warm water, 1 eetlepel azijn en eetlepel koffiedik.
2. Roer het goed door elkaar.
3. Breng het mengsel voorzichtig met een wattenstaafje op de kras aan
4. Laat kort inwerken (ca. 1 minuut)
5. Wrijf uit met een pluisvrij doekje

Let op: Deze toepassing is (nog) niet door de redactie uitgetest

Koffiedik Gebruiken in de Tuin

Het gebruik van koffiedik als middeltje in de tuin is waarschijnlijk de bekendste toepassing. Maar wat zijn de toepassingen van koffiedik in de tuin?

Koffiedik als meststof

Door koffiedik te vermengen met tuingrond kun je de kwaliteit verbeteren. Zorg er wel voor dat je niet te veel koffieprut gebruikt en deze ook echt goed vermengt. Doe je dit niet dan is de kans op schimmelvorming vrij groot. Koffiedik heeft een relatief hoge PH-waarde. Dat wil zeggen dat het vrij zuur is. Dus vooral planten die het goed doen op een zurige bodem kunnen profijt hebben van koffiedik. Ook is koffiedik vrij rijk aan stikstof waarop sommige planten goed gedijen. Kijk echter uit dat je niet te veel gebruikt omdat planten er ook van kunnen verzwakken. Planten die het goed doen op koffiedik zijn de roos, hortensia en lavendel. Ook sommige groenten houden van koffieprut, zoals pompoenen, wortels en tomaten. Voor de tomaat geldt wel dat als je te veel toevoegt plant bovenmatige bladgroei krijgt en juist verzwakt.

Koffiedik tegen slakken

Een oud en wijdverbreid verhaal is dat slakken niet van koffiedik houden en dat ze wegblijven van planten waar koffiedik omheen ligt. Of het echt waar is...onduidelijk voor de redactie. Maar probeer het zelf en je merkt of het werkt. Kijk ook hierbij uit dat je geen schimmel krijgt of te veel koffieprut gebruikt waardoor de planten het juist minder goed gaan doen.

Koffiedik tegen katten

Nog zo'n oud huis-tuin-en-keuken verhaal is dat katten koffiedik vinden stinken en dat ze wegblijven van planten waar koffiedik omheen ligt. Ook dit is zo'n verhaal waarvan de het discutabel is of het klopt. Misschien kun je het gewoon proberen en kijken of het werkt. Kijk ook hierbij uit dat je geen schimmel krijgt of te veel koffieprut gebruikt waardoor de planten het juist minder goed gaan doen.

Koffiedik kan prima op de composthoop

Je kunt koffiedik prima door de composthoop vermengen. Zeker als het een vrij grote hoop op compostbak is dan gaat dit uitstekend en wordt de compost verrijkt. De filters kun je er beter niet doorheen mengen omdat deze veel slechter verteren.

Koffiedik als middel voor lichaamsverzorging

Misschien het minst bekend is de toepassing van koffiedik als middel bij lichaamsverzorging. Het wordt dan vooral gebruikt om de licht schurende (scrub) werking.

Koffiedik als Lichaamsscrub

Koffiedik heeft een schurende werking en wordt gebruikt als lichaamsscrub. Wel wordt hiervoor een mengsel gemaakt waarin ook andere ingrediŽnten zijn verwerkt.
01. Pak een afsluitbare pot of bak
02. Doe hierin voor een kwart suiker en een kwart koffiedik
03. Voeg hieraan al roeren olie toe tot er een goed smeerbaar mengsel ontstaat
04. Gebruik het mengsel onder de douche en spoel goed af

Koffiedik als glasmiddel voor donker haar

Koffiedik zou een middel zijn om donker haar meer glans te geven. Nadat je het haar gewassen hebt wrijf je de hoofdhuid in met koffiedik. Hierdoor verwijder je dode huidcellen. Dit wordt ook wel exfolieren genoemd. Het masseren stimuleert ook de doorbloeding van de huid. Nadat het koffiedik is uitgespoeld zou het donkere haar meer glans moeten hebben.

Let op: Niet gebruiken bij lichter haar. Dit zou donkerder van kleur worden als je het wel doet. Dit is niet uitgetest door de redactie. Of het werkt is niet helemaal duidelijk.

Meer Informatie