Vuurtorens in Nederland Overzicht Informatie Adres en Geschiedenis

Vuurtoren Breskens

De toren werd ontworpen doort de Q. Harder en de start van de bouwwerkzaamheden vond plaats in 1866. De toren werd een jaar later in 1867 opgeleverd. De vuurtoren Breskens is de oudste gietijzeren vuurtoen in Nederland.

  Meer informatie »

Vuurtoren IJmuiden Hoge Toren

Net als het Lage Licht kreeg het Hoge Licht een vast licht. Echter in 1909 werd dit vervangen door een draaiend optiek. Het lichtgedeelte draaide op een bak met kwik die werd aangedreven door een gewicht dat iedere vier uur door de vuurtorenwachter omhoog gehesen moest worden.

  Meer informatie »

Vuurtoren IJmuiden Lage Toren

Net als het Hoge Licht kreeg het Lage Licht een vast licht. Het Lage Licht werd in 1909 drie verdiepingen lager gemaakt als het Hoge Licht. De top van de toren werd naar Vlieland verplaatst waar het nog steeds als vuurtoren dienst doet.

  Meer informatie »

Paard van Marken

De toren van het Paard van Marken heeft een plat dak met een omloop. Hierop is het lichthuis geplaatst. In 1884 kreeg de vuurtoren ook een mistbel die in 1919 werd vervangen door een mishoorn. Deze is inmiddels ook al weer verwijderd. De aanbouw aan de toren waarin zich ook de vuurtorenwachterswoning bevind is later aangebouwd.

  Meer informatie »

Vuurtoren Scheveningen

De rode twaalfzijdige toren werd gebouwd van gietijzer. Wenteltrappen van die ook van gietijzer zijn gemaakt verbinden negen vloeren met elkaar. De tweede verdieping werd betimmerd en met kooien uitgerust. Dit was het verblijf voor de vuurtorenwachters.

  Meer informatie »

Vuurtoren Urk

De ronde witte toren heeft een hoogte van 31 meter boven de middenstand. Op de top is een rood gekleurd lichtwerk geplaatst. Om het licht een draaiend effect te geven, is er in de toren een gewicht geplaatst dat door de vuurtorenwachter met regelmaat moest worden opgehesen.

  Meer informatie »

Vuurtorens Denemarken Djursland

Informatie en recente foto's van diverse vuurtorens in Djhursland, een deel van Jutland.

  Meer informatie »

Boeken over Nederlandse Vuurtorens