Woontrends 2016 - Ideeën Tips en voorbeelden

Ben je benieuwd naar de Woontrends 2016? Welke elementen, kleuren, meubels en accessoires staan in 2016 in de picture? De redactie van Allesoverhuisentuin.nl zette een aantal trends op een rij. Voor een deel wordt er voortgeborduurd op trends die in 2015 al zichtbaar waren, en voor een deel zien we nieuwe dingen in de woning. Hieronder lees je meer informatie over de woontrends van 2016 en vind je ideeën en inspiratie waar je mogelijk in je eigen woning ook wat aan hebt! Algemene trends die opvallen, maar ook specifiek voor de keuken, slaapkamer, badkamer en ook de tuin wordt niet vergeten. Op deze pagina vind je ideeën, tips en voorbeelden van de woontrends voor 2016.

Wat zijn de nieuwe woontrends 2016?

Afgelopen jaar zagen we het al: de natuur was niet meer alleen iets waarvoor je naar buiten moest, we haalden de natuur ook massaal naar binnen. Qua kleuren, materialen, maar ook qua dessins. Je ziet dat in 2016 deze woontrend zich voortzet. Mensen hebben in deze periode waarin we opkrabbelen uit een grote crisis die zich af speelt op diverse niveaus, behoefte aan warmte en comfort en aan eenvoud, aangezien de wereld om hen heen al als behoorlijk chaotisch kan aanvoelen.

Breng de natuur in huis. Natuurlijke kleuren en materialen staan nog meer centraal in de inrichting

Een woontrend die al in vorig jaar zichtbaar was en zich nog veel meer zal gaan manifesteren in 2016, is de wens om meer natuur en groen in huis te halen. Dat kan je letterlijk opvatten. Denk maar eens aan de groene muur. Een muur die helemaal bekleed is met groene planten. Maar dat niet alleen. Je ziet het ook terug in de keuze voor natuurlijke kleuren en materialen waarbij het ook belangrijk is dat deze materialen eerlijk zijn. Met dit laatste wordt bedoeld dat ze zijn gekweekt, geoogst, gewonnen en gefabriceerd met oog voor mens en natuur. De natuur moet zo min mogelijk belast worden en de mensen die de materialen en producten produceren, moeten werken in goede omstandigheden en hiervoor op een eerlijke wijze worden beloond.

Afbeelding: Kussen Feathers van De Kussenfabriek

De materialen worden zacht en aaibaar en met natuurlijke kleuren

Een van de meest interessante woontrends voor 2016 is de keuze voor zachte en aaibare materialen. Het moet prettig zijn om een meubelstuk, decoratie of bouwmateriaal aan te raken. Om het nog duidelijker te maken: er moet een soort van leven inzitten. Je mag de nerf van het hout voelen. Woondecoratie mag ribbels hebben die prettig zijn om aan te raken. Bekleding van de bank of fauteuil moet een soort van warm aanvoelen.

Afbeelding: Tine K Vaas Home Antiek

Rond en ovaal zijn de vormen die het interieur gaan domineren

Aangezien natuurlijke en zachte vormen en kleuren de woontrends voor 2016 gaan bepalen, is het logisch dat je veel ronde en ovale vormen zult gaan terugzien. En dan niet alleen bij de tafel. Ook stoelen en fauteuils, andere meubels en bij de woonaccessoires zul je veel ronde en ovale vormen gaan terugzien. Trendwatchers Lidewij Edelkoort noemt deze woontrend trouwens 'Egg', refererend aan de eivorm.

Afbeelding: Casa Vivante Kantha ornament

De woonkleuren voor 2016 zijn huidtinten en mosgroen

Het gebruik van zachte en natuurlijk kleuren is een trend die al in 2015 tot ontwikkeling kwam en deze woontrend zal zich in 2016 verder doorzetten.. Hierbij kun je denken aan terracotta en zalmkleuren en zelfs kleuren die doen denken aan de menselijke huid. De verwachting is wel dat er ook meer en meer een rol zal zijn voor de kleur mosgroen om wat contrast te bieden aan de milde en zachte huidtinten.

  lees verder >

Melle Koot, bijzondere Nederlandse ontwerper van duurzame meubels

Melle Koot is een Nederlandse ontwerper die steeds meer in de belangstelling is komen te staan. Hij maakt alleen gebruik van duurzame materialen, liefst uit de eigen omgeving. De Easy Chair die hier is afgebeeld is zijn nieuwste ontwerp en een goed voorbeeld van zijn stoelen en meubels...

  lees verder

Woontrends 2016 per kamer

Wat voor woontrends kun je verwachten in 2016 in de verschillende kamers en ruimtes in huis? Welke ideeën zul je steeds meer terug gaan zien en wat zijn goede voorbeelden van deze woontrends?

Woontrends 2016 voor de Babykamer

Ook voor de babykamer geldt dat de trend om te kiezen voor natuurlijke kleuren en materialen die in het afgelopen jaar al is ingezet, zich verder zal doorzetten. Verder zie je ook een behoefte aan rust en ruimte in de babykamer. Een zekere mate van soberheid met in de babykamer een aantal meubels of andere items die de aandacht mogen trekken en centraal staan. En dan niet zozeer omdat ze er nadrukkelijk en opvallend uitspringen. Nee, het is juist de aandacht voor details en subtiele elementen die dit moeten bereiken. Een nieuwe trend die je vaker zult gaan terug zien, is het gebruik van koper en koperkleurige decoratie in de babykamer. De keuze voor natuurlijke tinten blauw en groen die zich al in 2015 manifesteerde zal zich in 2016 verder door ontwikkelen. Echt nieuw is de trend om ook in de babykamer planten te gaan gebruiken voor de aankleding.

Afbeelding: Done by Dear Meetlat Blauw