Badkamer & Sanitair

Woonwebsite WoonEncyclopedie
boiler

Een apparaat waarmee warm water wordt geproduceerd. Het water in een groot reservoir of voorraadketel verwarmd. Een nadeel van de boiler is dat bij intensief en langer warm water verbuik dit tijdelijk "op" kan raken en er tijdelijk alleen lauw of koud water beschikbaar is.

brander

Dit is het geddelte van de boiler of geiser waar hgas of andere brandstof omgezet in vlammen en dus de warmte wordt geproduceerd om heet water te verkrijgen.

buissifon

Om geurhinder te voorkomen wordt er tussen het aangesloten sanitair zoals een toiletpot of een wastafel een buis in S-vorm geplaatst tussen het aangesloten toestel en de riolering. Het komt nog wel eens voor dat hierin een verstopping onstaat. Over het algemeen is daarom het buissifon gemakkelaijk te demonteren.Het buissifon wordt ook wel waterslot genoemd.

calorie

Dit is een meeteenheid die de kwaliteit van de verbanding weer geeft. Een is de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 g zuiver water 1°C in temperatuur te doen stijgen, 1 calorie is ongeveer 4,18 joule. Het wordt steeds minder gebruikt.

chroom

Een wit, zeer hard metaal dat veel gebruikt wordt als oppervlaktelaag voor onedele metalen die veel in sanitair toepassingen gebruikt wordt. Het symbool van dit chemische element uit de zesde groep van het periodiek systeem met atoomnummer 24 is Cr.

cleartec

Dit is een laag, ook wel coating genoemd, die op glas wordt aangebracht zodat vuil en kalk geen houvast vinden op het oppervlak. Hierdoor is het glasoppervlak eenvoudiger schoon te maken.

composttoilet

Een composttoilet werkt zonder water en is niet aangesloten op de riolering. De fecaliën vallen in een bak die van te voren gevuld is met gehakseld stro. Bacteriën doen het composterende werk; een ventilator zorgt voor constante zuurstofaanvoer, nodig voor het aërobe proces. Zolang deze blijft draaien is het toilet geurloos. Het eindproduct is compost, kooldioxyde en water (geen methaangas) en is reukloos en droog. Een composttoilet levert een drinkwaterbesparing op van meer dan 20.000 liter per persoon per jaar.

doorstromer

Dit is een apparaat dat direct warm of heet water produceert zodra de warmwaterkraan open wordt gedraaid.

douchecabine

Een douchecabine bestaat uit een douchebak en doucheschermen en deuren die een geheel vormen. Over het algemeen bestaat een doucehcabine uit een aluminium of kunststof frame waarin kuntstof of glazen schermen worden geplaatst. Deze kunnen al dan niet transparant zijn. Meestal worden in een douchecabine schuideuren geplaatst maar klapdeuren zijn ook mogelijk.

douchescherm

Een of meerdere schermen die op de douchebak geplaatst wordt. Over het algemeen bestaat een douchescherm uit een aluminium of kunststof frame waarin kuntstof of glazen schermen worden geplaatst. Deze kunnen al dan niet transparant zijn.

douchestang

Dit is een verticale stang waarover een handdouche op de gewenste hoogte geschoven kan worden.

driewegkraan

Dit is een kraan met dubbele doorboring zodat gassen of vloeistoffen in twee richtingen kunnen worden afgevoerd.

dubbele lavabo

Dit is een vrijstaande wastafel met twee kuipen en twee kraangaten. Dit maakt het mogelijk om de badkamer door twee personen tegelijk te laten gebruiken. Of een eigen wastafel te hebben.

epoxy

Dit is een door verhitting hardwordende kunsthars die gekleurd kan worden. Epoxy wordt bijvoorbeeld aangebracht op kranen.

flush

Om een toilet, bidet of urinoir te laten doorspoelen moet gedrukt worden op de flush. Het is dus een drukspoelkraan.

fonteintje

Een klein wastafeltje of wasbakje dat de mogelijkheid biedt om de handen te wassen. Meestal is er alleen koud water en wordt een fonteintje gebruikt in het toilet.

geiser

Een apparaat dat warm water produceert door verhitting. Meestal wordt er gas gestookt. Maar ook een electirsche geisers bestaan. Het woord geiser is trouwens afkomstig uit het IJslands. Hiermee worden in het IJslands de hete zeer hoog spuitende vulkanische warmwaterbronnen bedoeld.

H2O

De meest voorkomende op aarde is water, of wel H2O zoals het genoemd wordt in het periodieke stelsel. Als een vloeistof zuiver is en kleurloos, reukloos en smakeloos en bestaat uit 2 atomen waterstof en 1 atoom zuurstof dan is het officieel water, H2O.

handdoekradiator

Dit is een meestal fraai vormgegeven radiator met horizontale buizen om handdoeken op te drogen. Maar natuurlijk ook bedoeld om de badkamer te verwarmen.

hard water

Als water veel kalk en magnesiumzouten bevat wordt het hard water genoemd. Hierdoor is het wat minder geschikt om mee te koken en te wassen omdat er veel meer kalkaanslag op de verwarmingselementen plaatsvindt. Daarnaast is de kans op verstopping van diverse waterfilters veel groter. Er zijn waterontharders verkrijgbaar zowel chemisch als mechanisch die de effecten van hard water verminderen.

hoeklavabo

Het is mogelijk om een wastafel te plaatsen in een hoek van 90° te plaatsen. Dit soort wastafel wordt ook wel hoeklavabo genoemd.

hollander

De overgang van een grote- naar een kleinere maat bij buis wordt een hollander genoemd.

hydromassage

Dit is een vorm massage waarbij gebruik wordt gemaakt van van water al dan niet in combinatie met lucht. Er is speciale apparatuur voor verkrijgbaar bij de betere badkamerspeciaalzaken. De hydromassage is een van de onderdelen van de Wellness badkamer.

hydrometer

Dit is een instrument dat het waterverbuik meet en regisstreert. het wordt ook wel watermeter genoemd.

inox

Dit is een soort roestvrij staal dat veel gebruikt wordt voor sanitaire artikelen. De verhouding tussen de legering van tin en nikkel waaruit dit soort roestvrij staal bestaat is 18/10.

lavabo

Dit is een ander woord voor wastafel of wasbekken. Het wordt vooral veel gebruikt in Vlaanderen.

legionella

Legionalla is een ernstige longziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie gedijt het best in lauwwarm stilstaand water. Als de doorstroming in warmwaterleidingen, zwembaden, whrilpools of bubbelbaden onvoldoende is, wordt de kans op legionella groter ...

  Uitgebreide informatie »

lichttherapie

Bepaalde soorten gekleurd licht kunnen ervoor zorgen dat het welbevinden aanzienlijk verhoogd wordt. Sommige mensen hebben hierbij veel baad. In de wellnes badkamer worden steeds meer mogelijkheden geboden waarbij lichttherapie geintegreerd wordt.

plaatstaal

Als grondstof voor baden en douches met een sterke geëmailleerde afwerking wordt vaak plaatstaal gebruikt. Dit is een harde metaal soort die in platen verwerkt wordt.

porselein

Porselein is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor wastafels, toiletpotten en andere sanitiare voorzieningen. Het wordt gemaakt van een speciale kleisoort, ook wel porseleinaarde genoemd. Deze aarde wordt gebakken in een samenstelling met andere mengsels. Hierdoor onstaat een fijn, wit, halfdoorschijnend aardewerk die wordt afgewerkt met een doorzichtig, sterk glimmend glazuur.

stoombad-stoomcabine-stoomdouche

De moderne stoomdouche en stoomcabine combineren het eeuwenlange genoegen van het stoombad met moderne techniek en comfort. Een stoomdouche is relax en vitaliseringscentrum in uw eigen huis. Een goede stoomdouche zorgt ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en de spieren losmaakt door pulserende massagesstralen gecombineerd met weldadige stoom.

  Meer informatie »

Sunshower

Het Sunshower bruinings-systeem laat u bruinen tijdens het douchen. Feitelijk is het dus een solarium dat tegelijkertijd met het nemen van een douche gebruikt kan worden.

  Meer informatie »

toiletkast

Kleine opbergkast die meestal aan de wand wordt bevestigd. Hierin kunnen kleine toiletartikelen worden opgeborgen. Vaak is er op de deurtjes van toiletkast een spiegel bevestigd.

Twinline

Lang niet iedereen kent de luxe van een grote badkamer. Maar het zou toch heerlijk zijn om naast uw douche ook af en toe eens lekker in bad te kunnen gaan. De Twinline biedt hier de perfecte oplossing. Door deze bad-douchecombinatie zijn douche én ligbad optimaal met elkaar verenigd.

  Meer informatie »

Urinoir | Urinoirs

Veel huishoudens die grotendeels uit mannen bestaan, kiezen er voor om naast het reguliere toilet een urinoir aan te schaffen. Deze zijn namelijk kleiner en eenvoudiger schoon te houden dan een regulier toilet ...

  Uitgebreide informatie »

wasgoot

Een wasgoot is een lange wastafel of wasbak met meerdere kranen. Veelal worden wasgoten gebruik op locaties waar veel mensen zich tegelijkertijd willen wassen zoals groepsverblijven, kleedkamers en openbare wasgelegenheden of toiletten.
Zie ook wastrog.

waskom

Speciale kom die boven op een tafel of kast wordt geplaatst boven op een tafel wordt geplaatst en vooral een decoratieve waarde heeft. Vroeger werd de waskom in combinatie met de waskan gebruikt toen nog niet elke kamer en elk huis over een volwaardige waterleidingnetwerk beschikte.

wastrog

Dit is groot formaat wasbak uit één geheel. Vaak met verschillende kranen zodat een groep mensen zich tegelijkertijd kan wassen. Ook wordt de wastrog gebruikt om met de hand kleding of grotere object in te wassen. Een wastrog wordt ook vaak buiten geplaatst. Zie ook wasgoot.

Waterontharder

Zoals de naam al zegt zorgt een waterontharder ervoor dat het water minder hard is. Dat wil zeggen minder kalk bevat. Hierdoor krijgen huishoudelijke appraten, wasmachines, afwasmachines en en gaan langer mee ...

  Meer informatie en aanbieding »

zeeppomp

Naast de gewone waterkraan wordt steeds vaker een mooi vormegeven pompje geplaatst waaruit zeep gepompt kan worden om de handen mee te wassen in de toilet of keuken. Meer informatie vindt u bij onze partnerbedrijven.

  Meer informatie »