Draagmuur Herkennen Informatie Advies TipsHoe kun je een draagmuur herkennen? Informatie Advies Tips

Wat is een draagmuur en wat niet? Een draagmuur herkennen hoe doe je dat? En wat is het verschil tussen een draagmuur en een niet dragende muur? Tijdens een verbouwing kan de situatie zich voordoen dat je muur wilt slopen om een doorbraak wilt maken, bijvoorbeeld omdat je een open ruimte wilt creëren. Het kan ook zijn dat je een muur wilt vervangen. Voordat je besluit om met een muur aam de gang te gaan, moet je zeker weten of je met een draagmuur te maken hebt of niet. Om na te gaan of een muur ook daadwerkelijk een draagmuur is, kun je het beste de bouwtekeningen van de woning bij de gemeente opvragen. Op deze tekeningen staat precies aangegeven welke muren draagmuren zijn en welke niet. Je kunt een draagmuur trouwens ook op andere manieren herkennen. De kans is groot dat je te maken hebt met een draagmuur als:
  • de muur doorloopt naar boven
  • de balken van een vloer in de muur eindigen
  • de muur dikker is dan twintig centimeter
  • de muur is gemaakt van kalkzand of baksteen
  • het de muur van een voor- of achtergevel betreft.

Goed om te weten is dat echt 100% zekerheid of het een draagmuur betreft, pas verkregen wordt door ook de bouwtekeningen goed te bekijken. Ben je onzeker over de muur, laat dan een bouwkundig expert de muur bekijken en ga er nooit zomaar mee aan de slag. Haal je een muur weg die een draagmuur blijkt te zijn en je hebt onvoldoende voorzorgsmaatregelen getroffen dan kan dat veel schade opleveren en zelfs gevaarlijk zijn doordat er kans is op instorting. Het is trouwens ook verboden om zomaar een draagmuur te slopen.

Wat is een draagmuur? En wat maakt een draagmuur anders dan een gewone muur?

Wat is eigenlijk een draagmuur? Een draagmuur is een muur met een dragende functie. Iedere draagmuur ondersteunt een ander belangrijk element in huis. Denk hierbij aan de trap en de draagvloeren van bovenliggende verdiepingen. Omdat een draagmuur onderdeel uit maakt van de bouwconstructie, kan deze niet zomaar verwijderd worden. Als je dit wel zou doen, loop je de kans dat er wat instort. Sterker nog: je mag zelfs niet zomaar een draagmuur slopen zonder dat je toestemming hebt.

Draagmuur Herkennen via Bouwtekeningen

Beschik je over goede bouwtekeningen dan zijn hierop vaak de draagmuren aangegeven. Dit maakt het uiteraard gemakkelijker om een draagmuur te herkennen. Controleer altijd of de bouwtekeningen nog kloppen. Het kan zijn dat de oorspronkelijke bouwtekeningen niet meer goed zijn omdat er in de loop van de jaren flink is verbouwd aan het huis.

LET OP: Bouwtekeningen geven geen 100% zekerheid. Zeker als het een wat ouder huis betreft, kan er veel veranderd zijn in de loop van de tijd!

Draagmuur Herkennen Informatie VideoTwijfel over draagmuur herkennen? Roep altijd hulp van een professional in!

Zit je midden in een verbouwing en wil je graag meer ruimte creëren door het verwijderen van een muur? Maar weet je niet zeker of je te maken heeft met een draagmuur? Dan is het aan te bevelen een vakkundig en betrouwbaar bedrijf in te schakelen die jou kan helpen de draagmuur te herkennen en je kan adviseren bij het verwijderen ervan...draagmuur slopen, hoe pak je dat aan >

Draagmuur Bijpassende Informatie Advies en Tips
- Draagmuur Slopen Informatie en Advies »
- Doorbraak Maken Advies Prijs en Informatie
- Aanbouwen en Uitbouwen Informatie Overzicht »

Zoekwoorden: Hoe Kun Je Een Draagmuur Herkennen Informatie Advies Tips
_________________________________________________________________________________________________________