Kraan monterenZelf een kraan monteren?

Is uw oude kraan of mengkraan toe aan vervanging en wilt u die graag zelf monteren? Dat kan! Woonwebsite heeft een aantal stappen voor het monteren van een kraan voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u gemakkelijk zelf een nieuwe kraan in uw badkamer of keuken monteren.

Boodschappenlijstje

• (Meng) kraan
• S-koppelingen
• Teflon tape
• Steeksleutels of bahco
• Waterpas
• (Hand) doek

Stappenplan voor het monteren van een kraan

Stap 1.

Het is belangrijk dat u voor het monteren van de kraan eerst de hoofdkraan afsluit. Daarnaast moet u de tapkraan en alle overige kranen in huis opendraaien. Loopt er geen water meer uit de kranen? Dan zijn de leidingen leeg. Sluit de afvoer af met een stop of papier om te voorkomen dat vuil en onderdelen van de kraan erin terechtkomen.

Stap 2.

Draai de aansluitmoeren van de oude kraan los en verwijder de kraan. Verwijder daarnaast de (sier)rozetten door ze los te draaien en schroef de S-koppelingen uit de muurplaat.

Stap 3.

Wikkel drie tot vijf lagen Teflon tape om de schroefdraad van de S-koppeling. Zorg ervoor dat het tape met de klok meedraait en dat één uiteinde van beide S-koppelingen afgeplakt is.

Stap 4.

Draai de S-koppelingen weer terug in de muurplaat. Zorg ervoor dat de hartafstand tussen de koppelingen gelijk is aan de hartafstand van de kraan. Let erop dat de kraan precies waterpas is. Heeft u de S-koppelingen teruggeplaatst? Bevestig dan de (sier)rozetten over de S-koppelingen.

Stap 5.

U kunt nu de kraan monteren. Zet de kraan met twee aansluitmoeren vast op de S-koppelingen. Vergeet hierbij niet de pakkingringen te monteren. Om de moeren aan te draaien kunt u een moer- of steeksleutel gebruiken.

Stap 6.

Nu de kraan gemonteerd is, kunt u de hoofdkraan opendraaien en de aftapkraan dichtdraaien. Laat vuil en lucht uit de kranen weglopen en controleer of uw nieuwe kraan goed werkt. Doet de kraan het goed, dan draait u alle tappunten (overige kranen) in huis dicht.

Kraan laten monteren

Zit u in een verbouwing, renovatie of wilt u gewoon een nieuwe kraan? En wilt u de kraan liever niet zelf monteren? Schakel dan een loodgieter in die u helpt en adviseert voor de montage van een kraan. Woonwebsite heeft daarnaast een video waar uitgelegd wordt hoe u een kraan moet monteren. Bekijk de video hier.

Gerelateerde Informatie
- Kraan aansluiten »
- Kraan repareren »
- Keukenkranen »
- Soorten kranen »
Kraan | Monteren | Vervangen | Informatie