Aanzetsteen - Gebruik Informatie en ToepassingWat is een aanzetsteen? En waarvoor gebruik je een aanzetsteen?

De aanzetsteen is een begrip waarmee twee verschillende zaken kunnen worden aangeduid. Het kan een bouwkundig begrip zijn en een soort van gereedschap dat vooral in de keuken wordt gebruikt.

De aanzetsteen als draagsteen voor een boog of gewelf

Een aanzetsteen is een bouwkundig begrip. Hiermee wordt de steen aangeduid die de basis is voor een boog of gewelf en als het ware deze draagt. Er is dus altijd sprake van twee aanzetstenen die zowel onderaan de rechter- als de linkerzijde van een gemetselde boog of gewelf zijn geplaatst. Vaak is de aanzetsteen ook goed zichtbaar omdat deze qua vorm en afmetingen verschilt van zowel de stenen waarmee de boog is opgebouwd, als de muur of zuil waarin deze geplaatst is.

De aanzetsteen om messen mee te scherpen

Ook wordt het begrip aanzetsteen gebruikt om een steen aan te duiden waarlangs je messen en sommige andere zaken kunt slijpen en scherpen. Dit wordt ook wel het 'aanzetten' van een mes genoemd.

De aanzetsteen om gereedschap te slijpen

Er zijn ook aanzetstenen waarmee je gereedschap kunt slijpen. De bekendste hiervan is de aanzetsteen waarmee je een schep of spade scherper kunt maken waardoor deze gemakkelijker de grond in gaat. Deze aanzetsteen heeft meestal een ellipsvormig uiterlijk.

Gerelateerde Informatie:
Bouwbegrippen - Informatie Overzicht

Trefwoorden: Aanzetsteen | Advies | Gebruik | Informatie | Toepassing | Uitleg
________________________________________________________________________________________________