Asbest Verwijderen in HuisWanneer moet asbest verwijderd worden ?

Sinds 1993 is het gebruik en de toepassing van asbest in Nederland verboden. Voor die is asbest in 3500 verschillende producten toegepast vooral in bedrijfsgebouwen, woningen, treinen en schepen. De vezels waaruit asbest is opgebouwd hebben als ze vrijkomen en worden opgenomen door het menselijk lichaam een schadelijk effect. Als het niet strikt noodzakelijk is dan is het onverstandig om asbest te verwijderen. In de meeste gevallen levert asbest pas een probleem op als er verbouwd gaat worden. Een eigenaar van een gebouw is niet verplicht om asbest te verwijderen. Echter als er asbest verwijderd moet worden dan is men zich verplicht te houden aan de regels die vastgelegd zijn in het Asbest-verwijderingbesluit en de gemeentelijke bouwverordening. Dit houdt vrijwel altijd in dat er een vergunning voor sloop en verwijdering moet worden bij de gemeente aangevraagd. Asbest wordt gezien als gevaarlijk afval en mag niet zomaar afgeleverd worden bij de gemeentereiniging.

Hoe weet u of er asbest in uw huis aanwezig is?

Het is moeilijk om vast te stellen of er in een woning asbest aanwezig is. In ieder geval kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat huizen die na 1975 gebouwd zijn vrijwel zeker geen asbest bevatten. Alleen als schuurtjes of overkappingen zelf zijn aangebouwd kan het zijn dat hiervoor golfplaten zijn gebruikt waarin nog asbest zit. Is uw huis voor 1975 gebouwd dan kan er asbest aanwezig zijn. Alleen microscopisch onderzoek kan bepalen of een product asbest bevat. Dit onderzoek wordt een asbestanalyse genoemd. Asbestanalyse Meer Informatie

Asbest laten verwijderen informatie en prijs

Om een goed inzicht te krijgen in het laten verwijderen van asbest kunt u het beste een gedetailleerde offerte of prijsopgave aanvragen. Voordeel is dat dit tegenwoordig ook prima online kan en u zo vrij snel een goed inzicht krijgt in de te verwachten kosten.

Asbestverwijdering

Onder strikte voorwaarden is het particuliere huiseigenaren die de betreffende woning zelf bewonen toegestaan om zelf asbest te verwijderen. Dit mag alleen als er een vergunning is aangevraagd bij de gemeente. Maar aan de verwijdering van asbest zijn gezondheidsrisico's verbonden. Als het gaat om het verwijderen van bijvoorbeeld een golfplaten dak is er niet zo veel aan de hand als dit met beleid gebeurd en separaat wordt aangeboden als gevaarlijk afval. betreft het echter bijvoorbeeld dakisolatie of een vinyl vloer of een schoorsteenpijp met asbest dan is het veel beter om dit te laten uitvoeren door een hierin gespecialiseerd bedrijf. Een professioneel bedrijf ervoor zorgt dat het asbest op een verantwoorde en effectieve wijze wordt verwijderd zonder dat u enig gezondheidsrisico loopt.

Asbesthoudende materialen


Eterniet of asbestcement
Van dit materiaal werden vooral golfplaten, dakleien, rioolbuizen, schoorsteenpijpen en andere bouwmaterialen vervaardigd. Vooral de verwerking en en slopen van dit materiaal levert een gezondheidsrisico op. Het materiaal in onbeschadigde vorm is nauwelijks een probleem.

Isolatie
Onder daken en op andere plaatsen werd asbest gebruikt als isolatiemateriaal. Vooral bij de verwijdering hiervan komen veel vezels vrij en is er een hoog gezondheidsrisico als het onbeschermd verwijderd wordt.

Vinyl vloerbedekking
Tot begin jaren zeventig van de vorige eeuw werd onder vinyl vloerbedekking en vloertegels vaak een asbestviltlaag aangebracht.

Asbestkoort
Als afdichting van kacheldeuren en -ramen en stookketels werd asbestkoort vroeger veel gebruikt. maar zelfs nu wordt het nog wel toegepast terwijl er goede alternatieven zijn.

Gerelateerde Informatie

- Asbest in Huis Meer Informatie
- Afval en Sloopwerk Meer Informatie

Asbest Verwijderen in Huis | Advies | Informatie | Tips