Behangafsteker

Wat is een behangafsteker?

Met een behangafsteker kun jebehang verwijderen. Een behangafsteker bestaat uit een bovengedeelte met een mes waarmee je letterlijk het behang van de muur schraapt. Aan dit mesgedeelte zit een steel om de behangafsteker goed vast te houden. Er zijn twee soorten behangafstekers. Een ziet er een beetje uit als een soort van plamuurmes. Daarnaast is er soort houder waarin je een afsteekmes aanbrengt. Deze soort is over het algemeen iets duurder. Voordeel is wel dat hiervoor de messen te vervangen zijn.

Hoe gebruik je een behangafsteker?

Voordat je aan de slag gaat met de behangafsteker is het wel van belang dat je het behang goed nat maakt, weekt of stoomt zodat het beter loslaat van de muur. Als dit niet het geval is dan wordt de kans groot dat je de muur beschadigt. Laat het natgemaakte of gestoomde behang even inweken. Daarna zet je de behangafsteker zo vlak mogelijk schuin bij een naadje of loszittende gedeelte tegen de muur en schraapt het behang los. Als dit goed gaat kun je hele banen loskrijgen. Als het moeilijker gaat kun je voorzichtig onder het behang steken. Doe dit wel met beleid. Want het risico op beschadigingen van de muur is groot als je te veel kracht zet of als je de behangafsteker te schuin houdt. Een behangafsteker is trouwens alleen geschikt voor behang dat door middel van natmaken, stomen of weken loslaat.

Voordelen van een Behangafsteker

Het grootste voordeel van de behangafsteker is de lage prijs. Voor een bedrag van rond de € 6 kun je al een prima afsteker kopen. Behangafstekers waarvan de messen vervangen kunnen worden, zijn over het algemeen wat duurder. Gezien de lager prijs is het geen probleem om meerdere behangafstekers te kopen en met veel mensen aan de slag te gaan....Aanbiedingen van behangafstekers >

Nadelen van een Behangafsteker

Het grootste nadeel is dat je kans loopt de muur te beschadigen als je de behangafsteker niet met beleid gebruikt. Dit is zeker het geval als het behang onvoldoende nat is gemaakt of niet genoeg geweekt is. In deze situatie loop je ook het risico dat de behangafsteker snel bot wordt en minder goed werkt.

Ander gebruik van een Behangafsteker

Een behangafsteker is ook geschikt om loszittende verflagen, lijmresten en stucwerk mee af te steken. Voor dit soort klussen geldt uiteraard ook dat je dit voorzichtig en met beleid doet. De kans op beschadiging van de muur is erg groot als je de behangafsteker te ruw gebruikt.

Behangafsteker | Behanggereedschap | Gebruik | Voordelen en Nadelen