Belangrijkste voordelen van een wijnklimaatkast
Een wijnkoeler is een perfecte manier om je wijn te bewaren. Het is een apparaat dat uw wijn bewaart en daarbij rekening houdt met bepaalde bewaar factoren. Zowel wijnverzamelaars als wijnliefhebbers gebruiken een wijnkoeler om hun wijn zo goed mogelijk te bewaren. Maar wat zijn de belangrijkste voordelen van een wijnkoelkast? En waarom zou je er één kopen? Lees verder om erachter te komen!

1 - Wijnkoelers houden je wijn fris en koel

Wijn wordt het best bewaard bij bepaalde temperaturen. Bewaar je je wijn bij te hoge temperaturen, dan loop je het risico dat je wijn slecht verouderd. Hoge temperaturen kunnen er ook voor zorgen dat je wijn een gekookte smaak krijgt, die gepaard gaat met onaangename smaken en aroma's.

Wordt je wijn echter bewaard onder te koude omstandigheden, dan loopt je wijn het risico te bevriezen. Als je wijn bevriest, kan hij zijn natuurlijke smaak verliezen. De kurk kan ook bevriezen en uit de fles drukken, waardoor je wijn wordt blootgesteld aan zuurstof, wat wijn snel ruïneert.

Een wijnklimaatkast vrijstaand bewaart jouw wijn op de juiste temperatuur. Wijn wordt het best bewaard bij een temperatuur tussen 11ºC en 15ºC, en de meeste wijnkoelers hebben een groter bereik van ongeveer 3ºC tot 16ºC, afhankelijk van het merk.

De belangrijkste functie van een wijnkoeler is je wijn koel te houden. Sommige wijnkoelers hebben twee temperatuurzones, zodat je jouw rode wijn en witte wijn op verschillende temperaturen in hetzelfde apparaat kunt bewaren. Met wijnkoelers met twee zones kun je ook wijn klaarmaken om te serveren, terwijl jouw wijn op lange termijn ongestoord kan rijpen.

2 - Wijnkoelers beschermen je wijn tegen zonlicht

Zonlicht in het bijzonder de UV-stralen in zonlicht kunnen schadelijk zijn voor jouw wijncollectie, maar het goede nieuws is dat wijnkoelers je wijn tegen deze stralen kunnen beschermen. Zonlicht kan een negatief effect hebben op de smaken, aroma's en het uiterlijk van jouw wijn. Wanneer je wijn wordt blootgesteld aan zonlicht, veroudert hij sneller door chemische reacties in het lichaam van de wijn.

Je denkt misschien dat wijnkoelkasten met glazen deuren de wijn niet goed beschermen tegen zonlicht, maar dat is niet het geval: glazen deuren die in wijnkoelers worden gebruikt, zijn getint of hebben een UV-behandeling om te voorkomen dat de wijn UV-schade oploopt.

Wijnklimaatkasten met massieve deuren beschermen je wijn ook tegen zonlicht, omdat ze elk zonlicht tegenhouden, tenzij je de deur van de koelkast open laat staan. Sommige wijnkoelers hebben zelfs een alarm dat je waarschuwt als je de deur open laat staan!

3 - Wijnkoelers zien er geweldig uit in je huis

Eén van de beste dingen aan wijnklimaatkasten is dat ze een geweldige manier zijn om je wijn uit te stallen. Sommige wijnkoelkasten zijn voorzien van legplanken waarop je je favoriete, duurste of oudste wijnen kunt uitstallen. Veel wijnkoelkasten zijn voorzien van glazen deuren (uiteraard met UV-behandeling), zodat je je collectie kunt zien zonder de deur te openen.

Je kunt een stijlvolle wijnkoelkast vinden die past bij het interieur van je eigen huis, ongeacht de kleurstelling. Je vindt rustiek ogende wijnkoelers, moderne wijnkoelers of zelfs wijnkoelers met een patroon. Een wijnkoelkast inbouw kan een naadloze look in je keuken geven, omdat ze ontworpen zijn om in je keukenkastjes te worden geïntegreerd.

Met een wijnkoeler geef je aan dat je de kwaliteit van je wijn belangrijk vindt. Of je nu kiest voor een vrijstaande wijnkoeler als pronkstuk of een inbouw koeler die past bij het interieur van je keuken, een wijnkoeler voegt zeker een vleugje stijl toe aan je huis.

Bijpassende informatie en advies
- Keuken inrichten

________________________________________________________________________________________________