Boktorren Bestrijden Advies Informatie Tips

Boktorren

Boktorren bestrijden. De huisboktor is een van de schadelijkste knaagkevers die in Nederland voorkomen. Hij tast vrijwel uitsluitend naaldhoutsoorten aan die verwerkt zijn in gebouwen zoals in kapconstructies en vloeren. De huisboktor komt veel voor in landen met een hoge gemiddelde temperatuur.

Boktor in Huis

Boktorren in huis kunnen aardig wat schade aanrichten. Omvangrijke kapconstructies kunnen in enkele jaren volledig worden vernield doordat het constructiehout geheel met boorgangen wordt doortrokken. De aantasting is te herkennen aan de ovaalvormige uitvliegopeningen, circa 6 tot 10 mm groot, veelal met een gekartelde rand. De boorgangen zijn gevuld met boormeel en liggen veelal dicht naast elkaar. Op en onder het aangetaste hout komen soms hoopjes boormeel voor. Op warme dagen kan men de larven soms horen knagen. De schade onder de oppervlakte van het hout is veelal zeer omvangrijk.



Boktor Bestrijding

De Kever
De kevers zijn zwart tot bruinzwart van kleur en 10 tot 25 mm lang. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. Opvallend zijn de lange antennes of voelsprieten. De kevers komen in de periode juni tot en met september uit het hout. Zij nemen als kever geen voedsel tot zich. In tegenstelling tot de grote houtworm kan de kever van de huisboktor goed vliegen. De kever leeft 20 tot 30 dagen.