Buiten schilderen: waar moet ik rekening mee houden
Het voorjaar staat weer om de hoek. Hoog tijd om weer de frisse voorjaarswind in huis te laten en van de eerste warme zonnestralen te genieten. Maar voordat je volop van het buitenleven kunt genieten, is het wellicht tijd om ook het schilderwerk buitenshuis aan te pakken. In dit artikel delen we handige tips over waar je rekening mee moet houden bij buitenschilderen.

Kies de juiste verf voor buiten

Bij het schilderen van buiten moet je echt de juiste verf kiezen. Kwaliteit speelt hierbij een grote rol, want niemand wil elk jaar opnieuw de kwast oppakken. Daarom is het slim om te kijken naar verfsoorten die bekendstaan om hun duurzaamheid en die ervaren schilders aanbevelen. Een goed voorbeeld hiervan is Sigma verf, die populair is onder professionals vanwege het gemak waarmee je kunt schilderen en de snelle droogtijd. Het is belangrijk om op de lange termijn te denken en te investeren in kwalitatieve verf.

De veelzijdigheid van verf voor buiten

Het is ook belangrijk om te denken aan de veelzijdigheid van de verf die je voor buiten kiest. Het zou ideaal zijn als je dezelfde verf het hele jaar door kunt gebruiken, ongeacht het seizoen. Dit betekent dat je niet beperkt bent tot schilderen alleen bij mooi weer; je kunt ook aan de slag gaan in het winterseizoen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je buitenschilderwerk het hele jaar door in topconditie blijft, ongeacht de weersomstandigheden.

Ideale weersomstandigheden om buiten te schilderen

Het weer in Nederland staat erom bekend behoorlijk onvoorspelbaar te zijn. Daarom moet je weten onder welke omstandigheden je het beste buiten kunt gaan schilderen. Over het algemeen kun je het beste schilderen bij temperaturen tussen de 10 en 23 graden Celsius. Bij lagere temperaturen hecht de verf minder goed en droogt deze trager. Als het te warm is, kan de verf juist te snel drogen en dat kan leiden tot problemen, zoals blaasjes op het oppervlak.

het voorjaar als perfect schilderseizoen

Ondanks het wispelturige weer in Nederland wordt het voorjaar vaak gezien als het perfecte moment om aan buitenschilderwerk te beginnen. Tijdens deze periode zijn de temperaturen meestal aangenaam en is de kans op regen en extreme hitte doorgaans kleiner. Dit maakt het voorjaar een gunstig seizoen om je schilderklussen buitenshuis aan te pakken. Het is een tijd waarin je comfortabel kunt werken en een goed resultaat kunt behalen.

Onderhoud van buitenschilderwerk

Het buitenschilderwerk van je huis heeft af en toe wat aandacht nodig om er fris en verzorgd uit te blijven zien. Hoe vaak je onderhoud moet plegen, hangt af van de kwaliteit van de gebruikte verf en de staat van de ondergrond. Het is nodig om buitenschilderwerk om de paar jaar bij te werken. Een goede aanpak is om altijd eerst een laag grondverf aan te brengen, gevolgd door een laag lakverf. Op die manier zorg je voor een optimaal resultaat en blijft je buitenschilderwerk in topconditie.

Bijpassende informatie en advies
- Verf en schilderwerk

Afbeelding bovenzijde: D. Pisnoy (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________