De belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een afzuigkap
De afzuigkap is een belangrijk onderdeel van de keuken. Het voert dampen, rook en verontreiniging af. Daarnaast zorgt het ervoor dat kookluchtjes minder lang in de keuken blijven hangen. Er zijn veel verschillende soorten afzuigkappen verkrijgbaar. Wanneer je een nieuwe gaat aanschaffen, is het verstandig om in ieder geval rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten. Op deze manier verklein je de kans op een miskoop.

1. Type afzuigkap

Ga na welk type afzuiging de beste keuze is voor jouw keuken. Kijk niet alleen naar de uitstraling van de verschillende soorten, maar voornamelijk naar de functionaliteit. Je kunt onder andere kiezen voor een wandafzuiging, speciale eilandafzuigkappen, inbouwafzuigkappen of een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Laat je adviseren door een keukenspecialist als je er niet uit komt.

2. Formaat van de afzuigkap

De breedte van je afzuigkap moet worden afgestemd op het formaat van je kookplaat. Bij de beste inductiekookplaat 90 cm heb je bijvoorbeeld een vrij brede afzuigkap nodig. Ook de afstand tussen de kookplaat en de afzuiging kan invloed hebben op de effectiviteit.

3. Recirculatie en luchtafvoer

Een afzuigkap met luchtafvoer naar buiten is heel effectief in het verwijderen van kookluchtjes. Helaas is er niet altijd een afvoerkanaal naar buiten aanwezig. In dat geval kies je voor recirculatie afzuiging. Hierbij wordt de lucht gefilterd en vervolgens terug de keuken in geblazen.

4. Afzuigcapaciteit

Ook de zogenaamde afzuigcapaciteit speelt een belangrijke rol. De capaciteit wordt weergegeven in kubieke meter per uur (m³/u). Het moet minimaal gelijk zijn aan de inhoud van de keuken. Voor een gemiddelde keuken is een afzuigcapaciteit van 300 m³/u prima.

5. Installatie

Onthoud dat ieder type afzuigkap op een andere manier moet worden geïnstalleerd. Als je een moderne inductie kookplaat met afzuigingwil aanschaffen, moet je dus eerst checken of het mogelijk is in jouw keuken. Laat de installatie daarnaast uitvoeren door een professional voor een goed en veilig resultaat.

6. Geluidsniveau

Verdiep je in het geluidsniveau van de afzuigkap. Een afzuiging met een geluidsniveau van 50 dB of lager is vrij stil en erg fijn voor open keukens die grenzen aan de eetkamer of woonkamer. Bij een geluidsniveau van 70 dB of hoger is de afzuigkap vrij luid.

7. Reviews en testen

Als je één of meerdere afzuigkappen op het oog hebt, kun je een aantal reviews opzoeken. Naast deze klantervaringen is het slim om een onafhankelijke test door te lezen. Zo kun je makkelijker bepalen wat de beste keuze is voor jouw keuken.

Bijpassende informatie en advies
- Keuken ideeën en inspiratie

________________________________________________________________________________________________