Eiken Tafel Schoonmaken - Advies en Tips


Hoe kun je een eiken tafel schoonmaken?

Eiken tafel schoonmaken. De eiken tafel is populair in interieurs. Vaak wordt er intensief gebruik van gemaakt. Er wordt aan gegeten, gespeeld en gewerkt. Niet vreemd dus dat menig eiken tafel wel wat te lijden heeft. Op deze pagina vind je advies en een aantal tips hoe je het beste een eiken tafel kunt schoonmaken en onderhouden.

Hoe voorkom je schade en slijtage van je eiken tafel?

Het voorkomen van vlekken en schade is altijd beter dan achteraf moeten schoonmaken of reinigen. Hier onder vind je advies en tips over hoe je vlekken, verkleuring en schade aan je eiken tafel kunt voorkomen.

Let bijvoorbeeld bij warme of hete objecten op het gebruik van een onderzetter. Heb je een tafelkleed? Dan is het beter voor het hout om deze niet permanent op de eiken tafel te laten liggen.

Tevens is het belangrijk dat er geen vocht op tafel komt. Maak de tafel direct droog, wanneer dit toch mocht gebeuren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een microvezeldoek. Deze doek neemt snel al het vocht, vuil en stof op.
  • Gebruik als je hete schalen en pannen op de tafel plaatst, altijd een onderzetter.
  • Een tafelkleed beschermt je eiken tafel tegen vlekken en beschadigingen tijdens het eten.
  • Bescherm de eiken tafel tegen de volle zon, zeker als de zon er uren op staat. Dit voorkomt verkleuring van de tafel.
  • Een tafelloper op de tafel kan leuk zijn. Maar de kans op kleurverschil met het deel van de tafel waar deze loper niet op ligt, is groot.
  • Als je de kinderen laat spelen, tekenen of knutselen op de tafel, leg er dan een tafelzeil op. Je hebt zelfs tafelzeilen die uitnodigen tot spelen.
  • Zorg ervoor dat je eiken tafel een goede beschermlaag heeft. Dit kan bijvoorbeeld met olie of lak. En controleer regelmatig of deze laag nog intact is.
TIP: Bescherm je eiken tafel. Laat de kinderen spelen op een eiken tafel met een speel tafelzeil

Als kinderen aan tafel spelen, is de kans groot dat er krassen, beschadigingen of vlekken of strepen met viltstiften op komen. Dit kun je voorkomen door op de tafel een tafelzeil te leggen. En het grote voordeel is dat er speciale tafelzeilen zijn die bedoeld zijn om op te spelen.
...tafelzeil om op te spelen - voorbeelden en aanbiedingen >

Hoe kun je een geoliede eiken tafel schoonmaken?

Als je een geoliede eiken tafel hebt, kun je die het beste schoonmaken met een droge doek. Eventueel kun je het doekje vochtig maken om hardnekkig vuil te verwijderen. Het is beter voor het eikenhout om géén afwas- of reinigingsmiddelen te gebruiken. Deze tasten namelijk de beschermende oliën in het eikenhout aan.

Lukt het niet om de eiken tafel helemaal schoon te krijgen? Schrik dan niet, want dit is heel normaal na verloop van tijd. Je kunt dan speciale onderhoudsolie gebruiken om je eiken tafel een intensieve onderhoudsbeurt te geven. Kies wel een onderhoudsolie die speciaal voor eikenhout bedoeld is. Als je daarna de eiken tafel weer schoonmaakt zoals is aangegeven dan zal dit zeker een goed effect geven.

Hoe kun je een gelakte eiken tafel schoonmaken en onderhouden?

Een gelakte eiken tafel kun je het beste reinigen met een vochtige doek. Is er sprake van hardnekkige vettige vlekken, gebruik dan een ontvettend middel. Gelakte eiken tafels zijn krasbestendig. Maar het kan zijn dat er na verloop van tijd toch wat krassen en beschadigingen ontstaan. Je kunt dit voorkomen door harde voorwerpen niet (of in ieder geval voorzichtig) over de eiken tafel verplaatsen. Vochtvlekken kun je het meteen schoonmaken met lauwwarm water en vervolgens de tafel afnemen met een droge doek.

Gerelateerde Informatie:
> Vlekkengids - Advies en Tips voor Vlekken Verwijderen
> Schoonmaaktips - Overzicht
> Steigerhout Schoonmaken en Reinigen - Tips en Advies

Trefwoorden: Eiken tafel Schoommaken | Onderhoud | Reinigen | Advies | Informatie | Tips
________________________________________________________________________________________________