Gas Koken of Elektrisch Koken


Het grootste gedeelte van de Nederlandse huishoudens kookt op gas. Het voordeel van een gasfornuis is dat u gemakkelijk zelf de warmte kunt doseren. Toch wordt elektrisch koken steeds populairder. En natuurlijk is het bij huizen waar geen gasaansluiting de enige oplossing. Gelukkig zijn de mogelijkheden om elektrisch te koken veel beter geworden. Steeds meer mensen koken zelfs elektrisch (met name met inductie of keramisch) zelfs als er wel een gasaansluiting voor handen is in de woning.

Koken op Gas of Elektrisch koken, wat zijn de verschillen?

Bent u toe aan een nieuwe keuken en twijfelt u daarbij tussen gas of elektrisch koken? In onderstaand overzicht worden de verschillende gas en elektrisch koken aan de hand van verschillende punten zichtbaar gemaakt en de voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen.

1. Kosten
Als het over de kosten gaat, dan is het niet helemaal een eenduidig antwoord te geven. Over het algemeen is de aanschaf een kookplaat voor gas iets goedkoper, alhoewel de prijzen steeds minder ver uit elkaar liggen. De verschillen voor de kosten tussen gas en elektriciteit zijn nog iets lastiger aan te geven. In ieder geval is het zo dat koken op inductie gemiddeld zo'n 20% minder elektriciteit vergt dan andere vormen van elektrisch koken. Verder is het zo dat voor gas geldt dat een belangrijk deel van de kosten in rekening gebracht worden voor het transport. Maakt u al gebruik van gas voor verwarming en warm water dan is gas waarschijnlijk de goedkoopste oplossing omdat u hiervoor toch al betaalt. Is dit niet het geval dan is zeer waarschijnlijk elektrisch koken voordeliger.

2. Reactiesnelheid en koken
De reactiesnelheid van de kookplaat is ook een factor bij de keuze tussen gas of elektrisch koken. Bij gas heeft u direct controle over de warmte. Bij elektrisch koken ook, maar daarbij duurt het lang voordat deze veranderd is. Dit zorgt ervoor dat een elektrische kookplaat slechts langzaam warm of koud wordt. Voor een inductie kookplaat geldt dit veel minder. Er zijn trouwens wel een aantal vormen van koken die niet optimaal werken als er gekozen wordt om elektrisch te koken. De belangrijkste hiervan is wokken. Dit gaat echt het beste op gas. Om dit te ondervangen zijn er kookplaten die elektrisch koken combineren met een speciale wokbrander op gas. Echter als u verder geen gebruik maakt van gas is dit wel een 'dure' oplossing.

3. Schoonmaken
Wellicht dat de schoonmaakwerkzaamheden voor gas of elektrisch koken de doorslag kunnen geven. Een gasfornuis is lastiger schoon te maken, zeker het schoonmaken van de gaspitten kan een tijdrovend klusje zijn. Een elektrische kookplaat heeft dezelfde problemen, maar is over het algemeen iets makkelijker schoon te maken.

4. Veiligheid
Qua veiligheid moet u zeker even nadenken, of u voor gas of elektrisch koken kiest. Aan een elektrische kookplaat kunnen - vooral kinderen - zich sneller verbranden. Dit omdat niet te zien is of de plaat nog warm is. Een gasfornuis brengt open vuur met zich mee en is dus meteen duidelijk.

5. Benodigde pannen
En als laatste kunt u nog uw beslissing van gas of elektrisch koken baseren op de benodigde pannen. Bij gas zitten er doorgaans geen eisen aan de pannen, terwijl u bij elektrisch koken speciale pannen nodig hebt.


Gerelateerde onderwerpen
- Fornuizen en Kookplaten Overzicht »
- Keramisch of Inductie Koken - Verschillen »
- Keramische Kookplaat Schoonmaken »
- Gas of Inductie Koken - Verschillen »

Gas of Elektrisch Koken | Verschillen tussen de Fornuizen | Voordelen en Nadelen