Gas of Inductie Koken Verschillen Voordelen Nadelen

Gas of Inductie Koken. Wat zijn de Verschillen Voordelen en Nadelen?

Hoewel het merendeel van de huishoudens in Nederland nog altijd op gas kookt, is inductie koken sinds de jaren 90 ook in trek. Inductie koken is een variant op elektrisch koken en werkt met een magnetisch veld. De combinatie van inductiekookplaat en onderkant van de pan veroorzaakt de warmte.

De keuze tussen gas of inductie koken

Als je de beslissing wilt gaan maken over de aanschaf van een nieuwe keuken, het fornuis wilt vervangen of de keuken gaat verbouwen, is het vaak ook het moment om na te denken over de manier waarop je kookt. Hierbij komt vaak de overweging voorbij om op gas of inductie te koken. Op deze pagina hebben we de gas of inductie koken verschillen voorbeelden en nadelen op een rijtje te zetten.

1. Wat zijn de kosten van gas en inductie koken?
Wat zijn de verschillen in kosten voor gas of inductie koken? De prijs van gas of inductie verschilt vooral in het gebruik en de energiekosten. Inductie werkt op elektriciteit. Bij inductie koken past de grootte van de kookzone zich aan aan de grootte van de pan. Zo wordt een pan zo gelijkmatig mogelijk verwarmd. Verder bepalen de hoeveelheid energie die jouw inductiekookplaat verbruikt en de hoogte van de energiekosten voor een belangrijk deel de kosten. Het zelfde geldt uiteraard voor gas. De kosten voor aanschaf van een inductiekookplaat en gaspitten ontloopt elkaar niet veel meer. Deze zijn afhankelijk van het formaat, de kwaliteit en de mogelijkheden die je zoekt.

2. Wat is het verschil in reactietijd van gas en inductie koken?
Bij gas koken op gas wordt de warmte direct afgegeven. Er is dus geen opwarmtijd. Echter een goede inductiekookplaat wordt ook snel warm en geeft de hitte direct aan de pan af waardoor er minder warmte verlies is. Door het magnetische veld wordt een inductie kookplaat in combinatie met de pan snel warm. Bij het koken op gas wordt de pan zelf over het algemeen iets minder snel warm en wordt deze ook iets minder efficiënt verwarmd. Echt grote verschillen in reactietijd tussen de gas of inductie koken zijn er echter niet.

3. Schoonmaken van gas of inductie kookplaten. Wat zijn de voordelen en nadelen?
Bij het schoonmaken is bij gas of inductie kookplaten zijn er wel verschillen. Het nadeel van een gasfornuis, en zeker de gaspitten, is dat deze soms lastig of vervelend zijn om schoon te maken. De vorm van de kookpitten en de losse onderdelen, zijn lastig te reinigen, zeker als er een keer iets overkookt. En ook doordat je met open vuur werkt is de kans dat er iets inbrandt groter. De voordelen van het schoonmaken van een inductiekookplaat ten op zicht van gas zijn vrij groot. Bij een inductiekookplaat heb je te maken met een vlakke plaat zonder open vuur. Hierdoor is de kans dat er bij overkoken iets inbrandt veel kleiner en de kookplaat zelf is vlak en is hierdoor, zeker met behulp van een goed schoonmaakmiddel, snel en eenvoudig schoon te maken.4. Wat zijn de verschillen tussen pannen bij gas of inductie koken?
Het belangrijkste is dat je bij inductie koken hiervoor geschikte pannen moet hebben met een vlakke bodem, Tegenwoordig is het wel zo dat veel pannen die je kunt kopen, ook goedkopere pannen, geschikt zijn voor gas of inductie koken. Echter vaak is het wel zo dat als je pannen al gebruikt heb op gas, ook al zijn de pannen geschikt voor koken op deze minder goed meer werken als je ze erna op een inductie kookplaat gaat gebruiken. Dit komt doordat veel pannen door het gebruik op gas een beetje kromtrekken en je voor inductie een vlakke helemaal aansluitende bodem nodig hebt om zo efficiënt mogelijk te kunnen koken.

Gas of inductie koken? Ook een keuze van persoonlijke voorkeur

Gas of inductie koken, de keuze ligt uiteindelijk bij jezelf. Het open vuur en de mogelijkheid om direct effect te hebben bij het hoger of lager zetten van de verbranding wordt door velen gezien als een voordeel van koken op gas. Tegelijkertijd wordt door anderen het koken op open vuur als gevaarlijker beschouwd omdat de kans op bijvoorbeeld vlam in de pan met de gevolgen die dat kan hebben, groter is. Dit maakt inductie koken over het algemeen brandveiliger voor jezelf, kinderen en huisdieren.

LET OP: Gas is steeds minder vaak beschikbaar

Wat goed is om te weten is dat er een trend is om steeds minder woningen aan te sluiten op het gasnet. Zeker in nieuwbouw woningen kun je met regelmaat niet eens meer op gas koken. Elektriciteit daarentegen is altijd beschikbaar. Zeker als je regelmatig verhuist en je fornuis meeneemt kan het dus verstandig zijn om te kiezen voor inductie koken omdat dat eigenlijk in elk huis mogelijk is.


Bijpassende Informatie en Aanbiedingen
- Fornuizen en Kookplaten Overzicht »
- Keramisch of Inductie Koken - Verschillen »
- Gas of Elektrisch Koken - Verschillen »

Zoekwoorden: Gas of Inductie Koken | Verschillen | Voordelen | Nadelen | Prijs | Mogelijkheden
________________________________________________________________________________________________