Hoe blijf je bij een verbouwing binnen je budget?
Het verbouwen van een woning gaat nooit zonder slag of stoot. Je krijgt vrijwel altijd met problemen te maken. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de planning of dat bijvoorbeeld bepaalde producten niet tijdig geleverd worden. Soms ben je tijdens de verbouwing ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Gelukkig komt het uiteindelijk bijna altijd goed en dan ben je hartstikke tevreden met je herbouwde woning!

Maar tijdens de verbouwing is het wel handig om binnen je budget te blijven. Klinkt eenvoudig, is het helaas niet altijd. Als je boven je budget uitkomt, dan kun je te maken krijgen met geldproblemen en daar zit je niet op te wachten. Met de tips uit dit artikel blijft je verbouwing waarschijnlijk binnen het budget.

Je wensen gedetailleerd vastleggen

Vóór de verbouwing is het belangrijk om vast te leggen wat je precieze verlangens zijn. Onduidelijkheid bij een verbouwing kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor het budget. Leg daarom alles wat je wilt gedetailleerd vast. Als je bijvoorbeeld de vloer gaat renoveren, dan moet je ook rekening houden met alle aanvullende wensen. Misschien wil je de vloer bijvoorbeeld voorzien van mooie mdf plinten online.

Als je al je wensen gedetailleerd vastlegt, dan is het voor een bouwbedrijf ook gemakkelijker om een precieze offerte te maken.

Maak goede prijsafspraken met een professioneel bouwbedrijf

Als je weet wat je wilt verbouwen en je wensen gedetailleerd hebt vastgelegd, dan kun je vervolgens offertes bij verschillende bouwbedrijven in je regio opvragen. Als je meerdere offertes hebt opgevraagd en je ziet dat er een qua kosten binnen je budget past, dan kun je vervolgens afspraken maken met dat bouwbedrijf.

Veel mensen vragen zich echter terecht af of de uiteindelijke factuurprijs mag afwijken van de offerte. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven, want dit is afhankelijk van de situatie.

Heb je een vaste prijs afgesproken? Dan moet het bouwbedrijf zich in principe aan de offerte houden, tenzij de klant te weinig informatie heeft gegeven of verkeerde informatie waardoor de kosten uiteindelijk veel hoger komen te liggen. Een bouwbedrijf kan natuurlijk ook te maken krijgen met problemen, waardoor er onverwachte kosten bijkomen. Dan kan de prijs alleen worden verhoogd als de rechter daer toestemming voor geeft.

Gaat het niet om een prijsafspraak, maar om een schatting? Dan ben je voor een deel gebonden aan de offerte en mag de uiteindelijke prijs, zonder toestemming, niet hoger liggen dan 10% van de richtprijs. Valt het toch veel hoger uit? Dan dient een bouwbedrijf met de klant, jou dus, te overleggen.

Rekening houden met de verborgen kosten

Onverwachte kosten, bijvoorbeeld voor vergunningen, worden soms over het hoofd gezien. Voor onverwachte kosten is het handig om een reservebudget op te stellen.

Bijpassende informatie en advies
- Bouwen en verbouwen

________________________________________________________________________________________________