Hoe verwijder je kalkaanslag en maak je een vies toilet schoon?
Is om welke reden dan ook het toilet wel erg vies geworden? Of heb je een nieuw huis gekocht waarbij de toiletpot eigenlijk aan vervanging toe is, maar je hem toch nog een kans wil geven? Dan zijn er gelukkig nog genoeg manieren waarop je kalkaanslag en gewoon een algeheel vies toilet nog kunt schoonmaken. Wel geldt – net als bij alle andere schoonmaakklusjes – dat het beter is om het toilet regelmatiger te reinigen. Dat maakt het schoonmaken minder moeilijk.

In dit artikel leggen we uit hoe je kalkaanslag eenvoudig verwijderd en hoe je een algeheel vies toilet weer laat blinken.

Haal de juiste schoonmaakproducten in huis

Zeker bij een zeer vies toilet is er geen ontkomen aan en moet je wel met een grof geschut komen. Ga daarom eerst op zoek naar de juiste producten. Denk aan een toilet spray en een ontkalker. Er zijn ook reinigers die speciaal zijn bedoeld voor extra vieze wc’s.

Er zijn ook mensen die zweren bij natuurlijke reinigers. Denk bijvoorbeeld aan azijn. Er zijn zelfs mensen die producten als cola gebruiken voor het reinigen van een toilet. Bedenk echter goed dat deze middelen nooit speciaal zijn getest op toiletten. De kans bestaat dus dat dit onnodig schade aanricht. Om er zeker van te zijn dat het geen kwaad kan, kun je beter kiezen voor een middel dat uitvoerig is getest.


Urinesteen verwijderen

Soms zien we ook een hardnekkige bruine aanslag in oudere wc-potten. Dit zegt niets over de hygiëne van het toilet. Vaak wordt er heel hard op geboend en is de wc écht schoon, maar blijft de aanslag gewoon zitten. Dit wordt ook wel urinesteen genoemd en is na verloop van tijd inderdaad erg lastig om te verwijderen.

Tegenwoordig zijn er speciale reinigers waarmee je dit kunt proberen. Zo heb je speciale tabletten die je in het water kunt oplossen. Er zijn ook extra sterke reinigers die je hiervoor kunt gebruiken. Zorg ervoor dat de middelen echt goed in kunnen trekken in de wc. Leg de tabletten bijvoorbeeld in de avond in het toilet, zodat deze de hele nacht kan weken. Vervolgens is het in de ochtend een stuk gemakkelijker om alles met de wc-borstel te verwijderen.


Onder de rand schoonmaken

Ben je grondig aan het schoonmaken? Vergeet dan ook vooral niet om ook het gedeelte onder de rand mee te nemen. Dit is vaak een broedplaats van bacteriën en kan echt heel vies zijn. Helaas is het ook een plek waar je niet altijd even gemakkelijk bij kan komen. Hoewel speciale toiletreinigers vaak een bocht in de hals hebben zitten en daardoor gemakkelijker onder de rand kunnen komen, bereik je hierbij nog zeker niet alle plekken. Dat komt ook omdat de vloeistof gelijk in de pot loopt. Het blijft niet kleven om in te trekken. Gebruik daarom eens dikke bleek. Dit blijft veel langer zitten en heeft dus echt de kans om het vuil los te weken. Even schrobben en voilà!

Bijpassende tips en informatie
- Schoonmaken en huishouden

________________________________________________________________________________________________