Hou je huis veilig met diervriendelijke oplossingen
Op dit ogenblik beginnen de eerste vogels al onrustig heen en weer te vliegen vanwege het komende voorjaar. Je wilt net in je tuin aan de slag gaan en dan komen de gevleugelde vrienden op de meest onmogelijke plekken hun nesten in dorpen en steden, maar het liefst in jouw tuin bouwen. Alhoewel er veel vogelliefhebbers zijn, kunnen ze ook voor flink wat overlast zorgen. Als bewoner van een huis zit je daar niet altijd op te wachten. Toch zijn er genoeg diervriendelijke manieren om die overlast flink te beperken. Er is immers genoeg plek voor vogels in de vrije natuur, waar ze ons geen overlast bezorgen. En wat te denken van een mooi vogelhuisje op een schaduwplekje aan de muur dat levert iedereen veel plezier op.

Het voorjaar is niet alleen de tijd dat de vogels nesten gaan bouwen, ook is het de tijd dat we volop in de tuin bezig gaan. Je wilt namelijk je tuin helemaal zomerklaar maken, zodat je volop kunt genieten van alles wat groeit en bloeit. Het is ook de tijd dat vogels, insecten en andere dieren weer massaal je tuin gaan bezoeken. Een beetje diversiteit in de tuin is altijd een mooie bijdrage aan een natuurlijke omgeving. Toch kan het ook doorslaan naar overlast en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Het is echter onvermijdelijk dat allerlei vogels beginnen te slepen met takken, touwen en ander nestmateriaal. Als ze dat in de vrije natuur doen is dat geen probleem. Maar als ze er jouw dakgoot of schoorsteen voor uitkiezen heb je wel een probleem. Het is een feit dat steeds meer vogels de stad of dorp plaats uitkiezen om te leven en te broeden. Voorheen was de mus het meest geziene vogeltje in de bebouwde omgeving. Tegenwoordig zie je echter steeds meer kraaien, eksters, kauwen en duiven in druk bewoonde buurten. Vooral die laatste groep van tortel- en houtduiven kan flink wat overlast veroorzaken. En het nestmateriaal dat moeten huizenbezitters in het najaar weer weg laten halen als de schoorsteen weer flink gaat roken. Wil je echter voorkomen dat vogels je woongenot bederven dan is er op het gebied van vogelafweer veel te krijgen. Je kunt beter nu maatregelen nemen dan dat je er later veel ergernis en last van hebt.

Herne

De wilde duiven en kauwen kunnen naast het overbrengen van ziektes ook een flink portie lawaai maken. De irritantste herrieschoppers zijn na de haan van de buurman beslist duiven.Vooral turkse tortels en houtduiven koeren er in de ochtend lustig op los. Dat valt vooral in het weekend op als je eindelijk eens rustig uit wilt slapen. Het lijkt wel of het bij de tortelduif iedere dag valentijnsdag is. Het liefst kiest zo’n verliefd stelletje precies positie op de vensterbank van jouw slaapkamer. Iedereen zal het ergerlijke roe-koe-koe herkennen.
Ook de buurman met wie je die zondagmiddag praat is het met je eens. Die duiven zijn irritant. Wegjagen helpt niet, want ze komen steeds terug. Hij heeft wel een handige tip, een middel wat vervelende vogels van het dak en schutting houdt. De buurman heeft sinds kort duivenpinnen op het dak (en de dakgoot) geplaatst. Een vogelvriendelijk middel wat duiven en ander gevogelte geen landingsplaats biedt.

Natuur

Natuurlijk gunnen we de vogels hun vrije leven in de natuur ver weg van je huis. Er zijn genoeg plekken in parken en bossen waar de vogels genoeg voedsel kunnen vinden en nesten kunnen bouwen. Daar kunnen ook roofvogels optimaal jagen om het evenwicht in de natuur te behouden. Zo kunnen vogels en mensen in harmonie naast elkaar leven zonder dat er dieronvriendelijke manieren toegepast moeten worden. De duiven- en vogelpinnen zijn daarom voor mens en dier een ideale oplossing.

________________________________________________________________________________________________