Houtworm Houtwormkever Bestrijden


Houtworm Houtwormkever (Anobium punctatum) Bestrijden

De gewone houtwormkever, ook wel kleine houtworm, klop- of meubelkever genaamd, is een inheemse knaagkever. Deze kever komt in geheel Europa voor en is de meest voorkomende houtboorder in verwerkt hout in gebouwen, meubelen, betimmeringen, beeldhouwwerken. Hieraan kan hij veel schade aan toebrengen. De houtwormkever is een zogenaamde drooghoutboorder.

Bestrijden voordat Houtworm of Houtwormkever schade maakt

De houtworm tast zowel naald- als loofhoutsoorten aan. De aantasting blijft in eerste instantie tot het spint beperkt, maar kan zich tot in het kernhout uitbreiden. De aantasting is te herkennen aan ronde uitvliegopeningen in het houtoppervlak van 1 tot 2 mm doorsnede. De boorgangen zijn gevuld met boormeel en excrementen of in goed Nederlands uitwerpselen. Op en onder het door de gewone houtworm aangetaste hout, komen dikwijls “kratervormige” hoopjes boormeel voor.

Houtwormkever Herkennen en Bestrijden


De kever
De kevers zijn donkerbruin en 2,5 tot 5 mm lang, de lichaamsvorm is cilindrisch langgestrekt. De kop gaat schuil onder een gewelfd halsschild. De dekschilden vertonen in de lengte rijen met kleine puntjes; vandaar de naam “punctatum”.
De kevers verschijnen meestal in de maanden mei tot en met augustus. Zij nemen zelf geen voedsel tot zich en leven nog 20 tot 30 dagen. In deze tijd paren zij. De vrouwelijke kevers leggen 20 tot 40 eitjes in houtscheuren, spleten en uitvliegopeningen, waaruit na 15 tot 20 dagen de larven komen die zich direct in hout boren. De eitjes zijn doorschijnend wit, ongeveer 0,3 mm lang en 0,2 mm breed.

De larve
De larven zijn geelachtig wit, het lichaam is rupsachtig en gekromd en heeft 3 paar pootjes. Volwassen larven zijn ongeveer 6 mm lang. Afhankelijk van de voedingswaarde van het hout, de temperatuur en luchtvochtigheid blijft en boort de larve 2 tot 3 jaar in het hout. De optimale temperatuur is 22° à 23° C. De kleine houtworm heeft een volledige gedaanteverwisseling. Het verpoppen van de larve in een kever vindt plaats net onder de oppervlakte van het hout en duurt 2 tot 4 weken. De kevers boort zich een weg naar buiten in de maanden mei tot en met augustus.