De HuisstofmijtDe huisstofmijt een vervelende bezoeker

De huisstofmijt is een klein spinachtig beestje, dat met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. Het leeft in huisstof. Het voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren en houdt van een vochtige omgeving.

De huisstofmijt bevindt zich vooral in vochtige spullen als textiele vloerbedekking, beschimmelde muren, matrassen, kussens, pluche knuffelbeesten, gestoffeerd meubilair. Vier op de vijf woningen heeft een schadelijke concentratie huisstofmijt. Allergische reacties en astma, chronische bronchitis en longemfyseem worden verergerd in gebouwen waar veel huismijt aanwezig is. Huismijt komt veel voor in gebouwen waar te weinig wordt geventileerd, die relatief vochtig zijn en die moeilijk of te weinig worden schoongehouden. Dat geldt ook voor schimmels. Hebt u huisdieren, dan betekent dat vaak dat u ook meer last hebt van huisstofmijt.

Wat kunt u tegen de huisstofmijt doen?

U kunt verschillende maatregelen nemen om de huisstofmijt te bestrijden. Het is belangrijk vocht en stof zoveel mogelijk tegen te gaan en bepaalde materialen te vervangen. Begin op plaatsen in huis waar zich veel huisstofmijten bevinden, bijvoorbeeld daar waar het vochtig of stoffig is. Vooral de slaapkamer is belangrijk, omdat kinderen daar veel tijd doorbrengen. Goed luchten en zo opitmaal mogelijk ventileren helpt de huismijt te bestrijden. Ook uw beddengoed regelmatig vervangen en uw de inhoud van uw kunnens vervangen of goed reinigen kan geen kwaad.

Uw stofzuiger is een belangrijke broedplaats

Naast de slaapkamer en uw bed, voelt de huisstofmijt zich opperbest in uw stofzuiger. Daarvindt hij het beste klimaat om zich flink te vermenigvuldigen. En elke keer als u de stofzuiger gebruikt dan worden de huisstofmijten verspreid via de luchtuitlaat. Heeft u hier veel last van. of nog erger heeft u een allergie tegen de huisstofmijt dan is het tijd om eens een centraal stofzuiger systeem te overwegen. Een vakkundig aangelegd en goed funktionerend stofzuigersysteem kan uw klachten aanzienlijk helpen verminderen.
Huismijt | Huisstofmijt | Bestrijden | Voorkomen | Advies | Informatie | Tips

________________________________________________________________________________________________