Kerrievlek Verwijderen Advies Tips InformatieHoe een kerrievlek verwijderen uit een schort, tafellaken of kleding?

Kerrievlek Verwijderen Advies Tips Informatie? Kerrie, ook wel curry genoemd, is een heerlijk kruidenmengsel waarmee je allerlei gerechten fantastisch op smaak kunt brengen. Er zijn diverse soorten kerriemengsels verkrijgbaar, die sterk van samenstelling kunnen verschillen. Een aantal kruiden ervan komt altijd voor, welk mengsel je ook koopt. Een ervan is kurkuma, wat je misschien ook kent onder de naam geelwortel. Kurkuma of geelwortel is ook het kruid dat de kerrie zijn gele kleur geeft en hardnekkige vlekken kan maken in je tafelkleed, schort, kleding of zelfs je bank of tapijt, als je met een bord op schoot voor de tv zit. Ook kan het voorkomen dat je kerrie morst op tapijt of andere vloerbedekking of de bekleding van een stoel. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Er zijn manieren en middeltjes om de kerrievlekken uit bijvoorbeeld het tafelkleed, schort of andere kleding te verwijderen. Hieronder vind je tips, adviezen en informatie over hoe je dat kunt doen. Welke methode je ook kiest, voor alles geldt: hoe sneller je er bij bent, hoe groter de kans dat je de vlek er goed uit krijgt. En gebruik vooral geen heet water, dat doet meer slecht dan goed.

Tips om Kerrievlekken te voorkomen

Kerrie lever zeer hardnekkige vlekken op. Niet alleen in kleding en textiel maar ook op andere materialen en op werkbladen. Dus het beste advies is dat als je met kerrie gaat werken je het beste vlekken kunt voorkomen. Draag altijd een goed afdekkend schort in de keuken. Zorg ervoor dat je een grote werkplank hebt als je kerrie gaat gebruiken, Zo voorkom je dat de problemen met kerrievlekken verwijderen.

Hoe kerrievlek verwijderen als je er snel bij bent?

Lekker kerrie gerecht gegeten, maar minder lekker besluit, want: kerrie geknoeid. En dankzij de kurkuma in het kerriemengsel, prijkt er nu een fraaie, gele vlek. Alhoewel kerrievlekken vervelend zijn, geen nood. Als je er snel bij bent, kun je je tafelkleed, schort, kleding of bank vaak nog redden! Het eerste wat je kunt proberen is de kerrievlek te verwijderen met lauwwarm water.

Probeer de kerrievlek schoon te maken met lauwwarm water

De eerste stap die je moet zetten, is de vlek afspoelen met lauwwarm water. Vermijd heet water, dat zorgt er vaak alleen maar voor dat de vlek juist dieper de kleding in trekt. Door de kerrie vlek met lauwwarm water af te spoelen, voorkom je dat dat deel wat nog niet is ingetrokken in de stof, dat wel kan doen. Het ergste geel van de kurkuma of geelwortel is zo afgespoeld.

Wat kun je doen bij hardnekkige kerrievlekken?

Vlekken verwijderaars zijn er in alle soorten en maten. Van huismiddeltjes die je oma al gebruikte, tot speciaal gemaakte vlekkenverwijderaars door fabrikanten. Omdat elke kerrievlek anders is en ook de stof en textielsoort verschillen, werkt de ene vlekkenverwijderaar beter dan de andere.

Gebruik een vlekkenverwijderaar om de kerrievlek weg te krijgen

Enkele tips voor vlekkenverwijderaars die geschikt zijn voor het verwijderen van kerrievlekken vind je hieronder. Het is goed om te weten dat de redactie ze niet allemaal zelf heeft kunnen uittesten (gelukkig maar!).
  • Plantaardige glycerine of glycerol is geschikt om kerrievlekken in te weken. Daarna goed afspoelen met lauwwarm water. Gebruik geen dierlijke glycerine.
  • Spiritus of Ethylalcohol hebben de meeste mensen nog wel in het schoonmaakkastje staan. Druppel hiervan wat op de kerrievlek en laat het intrekken. Daarna uitspoelen met lauwwarm water.
  • Een ander huismiddeltje is eau de cologne. Net als spiritus en ethylalcohol een handig middel voor nare kerrievlekken. Ook hiervoor geldt dat je het er op kunt druppelen, in moet laten trekken en daarna uitspoelen met lauwwarm water.
  • Dr. Beckmann Vlekkenduivels. Deze fabrikant heeft vlekkenverwijderaar speciaal voor spijsvetten en sauzen. Je kunt de kerrievlekken een paar uur of zelfs een nachtje laten weken. Daarna kun je de vlek uitspoelen.
  • Er zijn diverse vlekkenverwijderaars te koop, zoals Shout of Vanish. Die zijn niet specifiek bedoeld voor etensvetten of sausvlekken, maar schijnen hun werk behoorlijk goed te doen.
Nabehandeling van een kerrievlek in de wasmachine

Na de voorbehandeling met bovengenoemde huismiddeltjes en vlekkenverwijderaars, kun je het schort, tafelkleed of je kleding in de wasmachine stoppen voor een nabehandeling. Gebruik dan het wasmiddel dat je normaal gesproken ook gebruikt en raadpleeg voor de temperatuur het wasvoorschrift.

ADVIES: Was zo heet mogelijk om de kerrievlek uit het textiel te krijgen, maar niet te heet!

Zo heet mogelijk wassen is goed voor de vlek, maar controleer voordat je de wasmachine instelt wat de maximale temperatuur is waarop gewassen kan worden. Normaal gesproken staat dit op het waslabeltje van het materiaal. Anders loop je het risico op een tafellaken zonder kerrievlek, maar gekrompen tot het formaat van een groot servet. En daar zit je immers niet op te wachten!

Bleken! Een laatste mogelijkheid bij een wit tafellaken, schort, servet of kleding

Zijn al je voorgaande pogingen om de kerrievlek te verwijderen jammerlijk mislukt? Heeft de wasmachine geen soelaas geboden, en een tweede keer wassen ook niet? Dan is er nog een optie over. Een optie die je eigenlijk alleen kunt gebruiken voor wit textiel. En dat is bleken. Bleken kun je met diverse middeltjes doen. Hier enkele suggesties:
  • Dep de kerrievlek met citroensap en zet het daarna liefst een poosje in de zon.
  • Zet het witte textiel in de bleek. Nadeel is wel dat dit vrij belastend is voor het milieu.
  • Gebruik waterstofperoxide om het witte textiel te laten bleken. Een beetje op de kerrievlek doen, even laten inwerken en uitspoelen.
  • Je kunt ook waterstofperioxide toevoegen als je een witte was doet in de wasmachine. Maar dan alleen echt een spierwitte was draaien.
TIP: Kerrievlek Verwijderen uit Spierwitte Kleding en Textiel

Vanwege het ontkleurende effect kun deze middelen alleen gebruiken bij spierwitte was. Als je de kerrievlek hebt weten te verwijderen, maar daarbij ook nog een aanzienlijk deel van de oorspronkelijke gebroken witte kleur, is dat ook zonde. Het middel is dan erger dan de kwaal. Verder is het raadzaam om de tip om bleekmiddel te gebruiken, alleen in te zetten als allerlaatste redmiddel. Voor je het tafelkleed, je schort of kleding definitief de vuilnisbak in gooit.

Bijpassende Advies Tips en Informatie
> Vlekkengids
> Brandvlek Verwijderen
> Vlekken in Tapijt Verwijdren - Advies en Tips
- Wat is Kerrie?

Trefwoorden: Kerrievlek Verwijderen Adres Tips Informatie Kerrievlekken Schoonmaken Kleding Schort Tafellaken
________________________________________________________________________________________________