Keukenmachine - Gebruiken Functies en InformatieWat is een Keukenmachine?

Een keukenmachine is een elektrisch apparaat om eten mee te hakken, snijden, mengen en malen. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruik je dit apparaat in de keuken. Er is een hoop te koop op het gebied van keukenmachines, die onderling nogal kunnen verschillen in kwaliteit, mogelijkheden en prijs. Om je een beetje op weg te helpen, vind je op deze pagina meer informatie over keukenmachines en waar je op kunt letten als je een keukenmachine wilt aanschaffen. Voor de keukenmachine wordt ook regelmatig het Engelse woord foodprocessor gebruikt.

Waar gebruik je een keukenmachine voor?

Een keukenmachine is een multifunctioneel apparaat in de keuken die je kunt gebruiken bij het bereiden van eten. Een keukenmachine kan hakken, snijden, raspen, snipperen, malen, pureren, mengen, kloppen en kneden. Je kunt er dus groenten mee bereiden op diverse manieren, maar ook notenpasta’s maken, noten hakken, ijs hakken of bijvoorbeeld deeg mee maken. Het grote voordeel van een keukenmachine ten opzichte van bijvoorbeeld een blender, is dat je bij de keukenmachine niet per se een vloeistof toe hoeft te voegen. Bij een blender is dat wel noodzakelijk, anders kan het apparaat zijn werk niet doen, en draaien de messen nodeloos rondjes. Dat is dus ook het verschil tussen een blender en een keukenmachine: met een blender kun je alleen vloeibaar eten maken. Een keukenmachine daarentegen, weet wel raad met enkel droge producten. De meeste keukenmachines zijn alleskunners die diverse apparaten in zich verenigen: een mixer, een rasp, een snijder en een citruspers . Vaak kun je er ook nog onderdelen voor de blender bij kopen. De enige functie die er doorgaans niet op zit, is die van de slowjuicer of sapcentrifuge. Die laatste twee zijn echt bedoeld groenten en fruit uit te persen.

Welke onderdelen heeft de keukenmachine?

De keukenmachine bestaat uit diverse onderdelen. Allereerst een motorblok, het blijft natuurlijk een elektrisch apparaat! Op het motorblok zijn diverse onderdelen te klikken of draaien. Wat je gebruikt, is afhankelijk van wat je er mee wilt doen. Meestal zitten er diverse mengkannen bij in verschillende groottes, zodat je voor elk gerecht een passende kom hebt. De deksels hebben vaak een opening met duwer, zodat je tijdens het draaien voedsel kunt toe voegen. De meeste kannen zijn van plastic, maar chroom komt ook voor. Die chromen kommen zijn meest geschikt bij het maken van deeg. Van groot belang zijn uiteraard de verschillende soorten messen, kloppers en deeghaken. Voor elke klus een ander opzetstuk. Voor het hakken gebruik je een ander onderdeel dan bijvoorbeeld het kloppen van slagroom. En dan zijn er ook nog diverse afmetingen bij de messen onderling, zodat je de diktes en groottes van het te hakken voedsel ook nog kunt aanpassen naar eigen wens. Als je een keukenmachine wilt aanschaffen, denk dan van tevoren na over de inhoud die je nodig hebt. Je hebt keukenmachines in mini formaat, maar er zijn ook XXL apparaten op de markt. Wanneer je denkt een keukenmachine het meest te gebruiken voor een of twee personen, kun je een XXL formaat rustig laten staan.

Welk vermogen een keukenmachine hebben?

Het vermogen of wattage wattage van de keukenmachine zegt iets over hoe sterk de motor is. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger het vermogen, hoe sterker de motor moet zijn. En hoe sterker je motor is, hoe sneller en makkelijker het apparaat alle hak, snij, meng en klopklussen kan klaren. Echter, een hoger wattage zie je dikwijls ook terug in de prijs. Bedenk ook hierbij waar je je keukenmachine met name voor wilt gebruiken. Voor gemiddeld gebruik, kom je met zo’n 500 tot 750 watt een heel eind. Deze machines zouden het noten hakken en deeg mixen goed aan moeten kunnen.

Welke functies heeft een keukenmachine?

Zoals al uitgelegd, is de keukenmachine een multifunctioneel apparaat met vele mogelijkheden en functies. De ene keukenmachine is wat uitgebreider dan de andere, maar de meeste keukenmachines kunnen zeker hakken, snijden, mengen, raspen, kloppen en mixen. Daarnaast kunnen de uitgebreide versies ook smoothies maken, of citrusvruchten persen. Heel uitgebreide keukenmachines kunnen ook als slowjuicer fungeren. De meeste keukenmachines zijn uitgerust met een pulse knop waarmee je de grovere ingrediënten fijner kunt malen. Daarnaast hebben veel keukenmachines een vulopening met duwer. Hierdoor kun je op een veilige manier ingrediënten toevoegen terwijl het apparaat al draait.

Hoe maak je de keukenmachine schoon?

De motorunit van een keukenmachine kun je vanzelfsprekend niet onder water dompelen of in de vaatwasser zetten. Die neem je af met een vochtige doek. Bij de losse onderdelen moet je van tevoren de gebruiksaanwijzing goed lezen. De meeste mengkommen zijn vaatwasbestendig, voor de messen en andere opzetstukken geldt wederom dat je goed moet kijken. Sommige moet je alleen vochtig afnemen, andere kun je wel in de vaatwasser kwijt.

Is er verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor?

Wat is nu het verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor? De termen worden veel door elkaar gebruikt, en de apparaten verschillen eigenlijk weinig van elkaar. Hierdoor is het lastig om een echt verschil aan te duiden. De redactie van allesoverhuisentuin.nl is van mening dat dit verschil dan ook verwaarloosbaar is, en dat je vooral zelf moet nadenken over waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Dan weet je ook over welke functies de keukenmachine of foodprocessor moet beschikken.