Matras Reinigen - Tips en Advies
Hoe kun je de matras reinigen?

Het matras wordt vaak overgeslagen in de schoonmaak. En dat is vreemd, aangezien we op de matras de meeste tijd per dag doorbrengen. Dat vinden huisstofmijten des te fijner. Maar zelfs als je niet allergisch voor bent, is het verstandig om regelmatig de matras te reinigen. En wat kun je doen als een van de kinderen in bed heeft geplast? Of als er per ongeluk wat bloed op de matras terecht is gekomen? Hieronder vind je tips, informatie en advies over matras reinigen.

Huisstofmijt in je matras. Wat kun je ertegen doen?

Huisstofmijt leeft van huidschilfers, iets wat een bed aan overvloed heeft. Ze zijn niet volledig uit te bannen, maar je kunt huisstofmijt wel zo veel mogelijk terugdringen door regelmatig de matras te reinigen. Je kunt dit op de volgende manieren doen:
 • Stofzuig de matras regelmatig. Des vaker je dit doet des te meer huisschilfers worden opgezogen en des minder voedsel de huisstofmijt vindt.
 • Vervang met enige regelmaat de matrashoes en was deze op 60 graden.
 • Huisstofmijten haten frisse lucht: verschoon dus regelmatig het beddengoed en laat het regelmatig luchten.
 • Zet de matras op een droge dag met vorst een paar uur buiten. Huisstofmijt kan niet goed tegen kou en vorst. Zorg er wel voor de de matrassen niet vochtig worden.

Bloed op je matras. Hoe kun je dit schoonmaken?

Bloedverlies is vervelend, zeker als dit in de matras terecht komt. Bloedvlekken zijn lastig vervelend schoon te maken. In sommige gevallen heeft reinigen van matrassen nog maar deels effect. Het belangrijkste is om er zo snel mogelijk bij te zijn en de vlek alleen met koud water te behandelen. Je kunt de matras bij bloedvlekken als volgt reinigen:
 • Wrijf met ijsklontjes over de bloedvlek en dep het vocht op met keukenpapier. Herhaal dit totdat de vlek weg is.
 • Als je geen ijsklontjes hebt: dep de bloedvlek met een natte doek, strooi er zout op (hier trekt de vlek in) en ruim dit later op met de stofzuiger.

Wat kun je doen als er op de matras geplast is?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Een nat matras als er een keer in bed is geplast, maar ook als bijvoorbeeld de kat die op bed heeft geplast. Het is het zaak de boel snel te reinigen. Onderstaand vind je tips en advies voor het reinigen van urineplekken in de matras:
 • Dep de urine op met keukenpapier. Strooi er, om de nare geur tegen te gaan, geen zout, maar soda op. Laat het geheel intrekken en ruim dit later met de stofzuiger op!
 • Als de geur niet wegtrekt kun je de matras reinigen met een mild sopje, of in het uiterste geval een textielongeurder.

Zweten in bed. Hoe schimmel en andere aantasting door vocht te bestrijden en voorkomen?

Een mens zweet per nacht gemiddeld zo'n 300 tot 350 cl. Dat vocht trekt voor een deel in de matras en kan, als er weinig tot geen ventilatie is, tot schimmel leiden. Reden genoeg om regelmatig de slaapkamer en de matras te luchten. Beter is het om schimmel te voorkomen:
 • Draai regelmatig je matras om en laat het een paar uurtjes luchten voordat je het opmaakt.
 • Als je uit bed komt, sla dan het dekbed of de deken open en laat een paar uurtjes lucht. Zo trekt niet alle vocht in de matras.
 • Is er toch een vochtplek in de matras. Soda of biotex over het matras te strooien: dit neemt al het overtollige vocht op. Tevens makkelijk weg te stofzuigen!

Gerelateerde onderwerpen
- Meer schoonmaaktips

Trefwoorden: Matras Reinigen en Schoonmaken | Advies | Informatie | Tips
________________________________________________________________________________________________