Motmug Bestrijden - Advies Informatie en Tips
Wat is een motmug en hoe herken je een motmug?

Motmug bestrijden. De motmug (Latijns: Psychodidae) heeft een geelbruin gekleurd lijf dat er grijsachtig uit ziet. De vleugeltjes zijn dik bedekt met haren. De motmug kan zo'n 2 tot 5 mm worden. Er is een flink aantal soorten motmuggen, waarvan er een aantal voorkomt in en rond het huis. De bekendste soorten zijn de Tinearia alternata en Clogmia albipunctata. Deze motmuggen hebben zich aangepast aan een leven in de door de mens gemaakte omgeving met een voorliefde voor afvalbakken met organisch afval, het riool, de toilet en badkamer. Er wordt trouwens ook wel gesproken over de mugmot of aaiputmotje.

Zijn motmuggen gevaarlijk?

De motmug zelf is niet gevaarlijk. Echter, omdat motmuggen zich kunnen voeden met rottende etensresten en afval dat zich in het riool bevindt, kunnen ze wel schadelijke bacteriƫn met zich meedragen waarvan je ziek kunt worden. Zeker als de motmuggen in grote hoeveelheden in en rond je huis voorkomen, is het verstandig om er wel wat tegen te doen.

Hoe kun je motmuggen voorkomen?

Motmuggen gedijen goed in een vochtige omgeving. In huis komen ze voor in de riolering, badkamer, toilet en op rottende voedsel- en plantenresten, bijvoorbeeld in de afvalbak. Het beste is overlast door de Motmug te voorkomen. Dit kan door afvoeren goed schoon te houden door ze met enige regelmaat te spoelen met sodawater. Daarnaast is het aan te bevelen dakgoten en daken schoon te maken en te ontdoen van rottende materialen. Zorg er verder voor dat afvalcontainers goed afgesloten zijn. Dit voorkomt in veel gevallen al de ergste overlast. Komen de motmuggen vooral van buiten dan kunnen goede horren ook al een oplossing zijn.Hoe kun je de motmug bestrijden?

Als er echt overlast is dan moet je op zoek naar voedselbron van de larven van de motmug. Is deze bron gevonden dan moeten alle toegangswegen die er naartoe leiden hermetisch worden afgesloten zodat de motmuggen deze plek niet kunnen verlaten. Het verdelgen van de larven van de motmug heeft niet veel zin omdat deze in extreme omstandigheden kunnen overleven. Het wegvangen van levende motmuggen levert weinig resultaat op. Ten eerste zijn de insecten heel klein dus het is een hele klus om dit te doen en als je de bron niet aanpakt, blijven ze gewoon terugkomen.
  • Zorg ervoor dat afvalbakken, afvoerbuizen, de dakgoot en andere vochtige plekken met organisch materiaal schoon zijn.
  • Sluit afvalbakken met organisch afval hermetisch af.
  • Als je veel overlast hebt, zoek dan de bron van de overlast. Het bestrijden van de motmuggen zelf, heeft weinig zin.
  • Met goede horren en hordeuren, houd je insecten zoveel mogelijk buiten.


> Ongedierte Bestrijden - Overzicht
> Motten Bestrijden - Advies en Tips

Bijpassende Informatie en Advies
Zoekwoorden: Motmug Bestrijden Advies Herkennen Informatie Tips Voorkomen
________________________________________________________________________________________________