Op deze zes plekken in huis ontstaan het vaakst lekkages
Lekkages in huis kunnen een bron van stress en schade zijn, en het is belangrijk om te weten waar deze problemen het vaakst voorkomen, zodat je proactief kunt handelen om ze te voorkomen of op te lossen. Hier zijn zes plekken in huis waar volgens De Lekdetectiecentrale vaak lekkages voorkomen:

1. Badkamers:

Badkamers zijn beruchte bronnen van lekkages vanwege het frequente gebruik van water. Lekkages kunnen optreden rondom douchecabines, badkuipen, toiletten en wastafels, vooral als de kitnaden versleten of beschadigd zijn. Controleer regelmatig op tekenen van vochtigheid of schimmelvorming in de badkamer en herstel eventuele problemen onmiddellijk om grotere schade te voorkomen.

2. Keukens:

Keukens zijn een andere veelvoorkomende locatie voor lekkages vanwege het gebruik van water in gootstenen, kranen, vaatwassers en koelkasten. Lekkages kunnen optreden als gevolg van lekkende leidingen, verstopte afvoeren of defecte afdichtingen rondom gootstenen en kranen. Let op waterdruppels of vochtige plekken onder de gootsteen en rond apparaten en repareer eventuele lekken zo snel mogelijk.

3. Dak:

Het dak is een kritiek onderdeel van de woning dat regelmatig wordt blootgesteld aan de elementen, waardoor het vatbaar is voor lekkages. Lekkages kunnen optreden als gevolg van beschadigde dakbedekking, ontbrekende of losse dakpannen, scheuren rond schoorstenen of dakramen, of verstopte dakgoten. Inspecteer het dak regelmatig op tekenen van schade en voer tijdig onderhoud uit om lekkages te voorkomen.

4. Kelders en kruipruimtes:

Kelders en kruipruimtes zijn gevoelig voor lekkages als gevolg van grondwaterinfiltratie, lekkende leidingen of slechte waterdichting. Lekkages in deze gebieden kunnen leiden tot vochtproblemen, schimmelvorming en structurele schade. Controleer regelmatig op vochtige plekken, waterplassen of schimmelgroei en neem maatregelen om de waterdichtheid te verbeteren indien nodig.

5. Wasruimtes:

Wasruimtes zijn vaak uitgerust met wasmachines en drogers die water gebruiken, waardoor ze vatbaar zijn voor lekkages. Lekkages kunnen optreden als gevolg van lekkende leidingen, verstopte afvoeren, defecte slangen of afdichtingen rondom de apparaten. Controleer regelmatig op tekenen van waterlekkage rondom wasmachines en drogers en vervang versleten onderdelen indien nodig.

6. Waterleidingen:

Ten slotte kunnen lekkages optreden in de waterleidingen die door het hele huis lopen. Lekkende leidingen kunnen het gevolg zijn van corrosie, drukveranderingen, slechte installatie of beschadiging. Let op tekenen van vochtigheid, waterdruppels of verkleuringen op muren, plafonds of vloeren en laat lekkende leidingen onmiddellijk repareren om verdere schade te voorkomen.

Door regelmatig inspecties uit te voeren en eventuele problemen onmiddellijk aan te pakken, kun je de kans op lekkages in huis verminderen en de integriteit van je woning behouden.

Bijpassende informatie en advies
- Bouwen en verbouwen

Afbeelding bovenzijde: K. Sikkema (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________