Slowjuicer Gebruiken - Functies Advies en Informatie

Wat is een slowjuicer?

Een slowjuicer is een keukenapparaat dat bedoeld is om groente en fruitsap te maken. Dit doet een slowjuicer door te persen, malen en te kneuzen. Het pulp wordt van het sap gescheiden en is bruikbaar voor andere recepten, zoals bijvoorbeeld groenteburgers. Naast groente en fruitsappen, kun je een slowjuicer ook gebruiken voor andere gerechten zoals sauzen, soepen (ook koud), ijs of notenmelk.

Waar gebruik je een slowjuicer voor?

Een slowjuicer gebruik je dus om groente en fruitsappen te maken, en om pulp te krijgen voor recepten waar liefst zeer fijn gesneden groente of fruit door gaat. Denk aan muffins (rode bieten gaan uitstekend samen met chocolademuffins of chocoladetaart), groenteburgers, groentebrood, of spread voor op crackers of op brood. Een slowjuicer werkt heel stil en langzaam, je moet misschien wat lang wachten op je sapje, maar het apparaat perst elke druppel sap uit de groente en het fruit de er uit te persen is. Bovendien komt er door de trage manier van persen geen ongewenste hitte vrij en komt er weinig zuurstof bij het sap. De voedingsstoffen en enzymen blijven daardoor goed bewaard. Verder is een slowjuicer ook geschikt om sauzen, soepen en notenmelk te maken. Voor ijs draaien de meeste slowuicers hun hand ook niet om.

Uit welke onderdelen bestaat een slowjuicer?

Niet elke slowjuicer is hetzelfde, maar een aantal onderdelen hebben alle slowjuicers, of bijna alle. Uiteraard een motorblok. Dit onderdeel zet het apparaat in werking. Daarnaast vaak een sapbak en een pulpbak, die natuurlijk respectievelijk het sap en de pulp opvangen. Bovenaan zit de vulschacht. Hiermee kun je veilig groente of fruit toevoegen zonder jezelf te verwonden. De breedte zegt iets over hoe groot de stukken groente en fruit kunnen zijn die door de vulschacht passen. Meestal is het breed genoeg om er hele appels door te gooien.

Wat zeggen het vermogen en het toerental over de slowjuicer?

Het vermogen of wattage van de slowjuicer bepaalt de kracht van de motor. Simpel gezegd: hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de motor en des te makkelijker hij het groente en fruit zal kunnen verwerken. Snel is in het geval van de slowjuicer niet het goede woord, omdat het er juist om gaat dat een slowjuicer heel langzaam te werk gaat vanwege het behouden van voedingsstoffen. Er staat niet voor niets 'slow' (langzaam) in de naam. Het toerental zegt iets over het aantal omwentelingen per minuut, en dus over hoe langzaam het apparaat te werk gaat. Hoe langzamer, hoe voorzichtiger. Omdat het met een slowjuicer allemaal niet zo snel hoeft, is een vermogen van ongeveer 150 watt al prima. De meeste toerentallen bevinden zich tussen de 60 tot 80 omwentelingen per minuut.

Welke functies heeft een slowjuicer?

Doorgaans heeft een slowjuicer maar een functie, namelijk het persen van sappen of bereiden van sauzen, soepen, notenmelk of ijs. De meeste slowjuicers beschikken ook over een reverseknop. Hiermee draait de machine even de andere kant op, zodat vastzittende etenswaren weer gemakkelijk los kunnen komen.

Hoe maak je de slowjuicer schoon?

Lees hoe dan ook voor het schoonmaken de gebruiksaanwijzing van jouw slowjuicer! Er zijn wel algemene richtlijnen, maar je wilt niet onaangenaam verrast worden en ontdekken dat die voor jouw apparaat toch niet gelden. De meeste slowjuicers moet je met wat warm water en afwasmiddel schoonmaken. De vaatwasser kan in sommige gevallen, maar is volgens de fabrikant niet per se bevorderlijk voor de levensduur. Het advies is om je slowjuicer direct na gebruik te reinigen, zodat fruitzuren niet blijven zitten en bij volgend gebruik je sap aan kunnen tasten. Je kunt na het persen een kan water het apparaat laten spoelen, dat vereenvoudigd het schoonmaken. Vanzelfsprekend kan je het motorblok beter niet te nat maken. Reinigen met een vochtige doek is hierbij voldoende.

Wat kost een slowjuicer?

De kosten van een slowjuicer zijn afhankelijk van een paar factoren. Het vermogen speelt een rol, al hoeven de meeste slowjuicers geen enorm vermogen te hebben, vanwege het bewust langzame persen wat het apparaat doet. Verder kan de grootte van het apparaat een rol spelen. Let wel goed op dat het geen sapcentrifuge is. De termen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar het zijn wel degelijk twee verschillende apparaten...lees verder >

Gerelateerde Informatie:
> Verschil tussen een Sapcentrifuge en Slowjuicer
> Keukenapparatuur - Informatie Overzicht