Verf Afbranden en Afstrippen - Advies en Tips


Wanneer moet je verf afbranden?

Als de oude verflaag niet voldoende meer intact is om als ondergrond te dienen voor een nieuwe verflaag, dan is het nodig om deze te verwijderen. Dit is aan de orde als de verflaag gaat bladderen, barsten of niet goed meer hecht. Verf afbranden is een goede manier om dit te kunnen doen. Daarnaast kun je ook kiezen voor verf
afkrabben of afbijten. Op deze pagina gaan we in op het afbranden van verf.

Hoe kun je het beste verf afbranden?

Er zijn twee manier om verf af te "branden". Allereerst is er de aloude brander die gebruik maakt van een open vlam. En daarnaast kun je met behulp van een hetelucht blazer verf afbranden of beter gezegd afstrippen.

Verf afbranden met open vuur en een brander

Maak je gebruik van een brander om verf te kunnen verwijderen, dan is het van belang dat je met een aantal zaken rekening houdt. Je werkt met open vuur dus dit brengt altijd risico's met zich mee. Zorg daarom dat je andere licht ontvlambare zaken, verf of gevaarlijke (chemische) middelen uit de buurt hebt verwijderd. De brander moet breed ingesteld zijn. Als je deze te puntig instelt, dan concentreert zich de vlam en dus ook de hitte te veel op één punt waardoor er eerder schroeiplekken ontstaan. Je beweegt de breed ingesteld brander voortdurend rustig heen en weer over het af te krabben verfoppervlak. Als de verf opkrult dan kun je deze direct weg krabben met een verfkrabber. Zorg ervoor dat je de brander niet te veel op een plek houdt. Als je dit wel doet, kunnen de verf en ondergrond vlam vatten. Het is goed om een brandblusser of water bij de hand te houden om direct te kunnen ingrijpen mocht het toch fout gaan. Als je gaat afbranden in de buurt van ramen (glas), hou dan altijd de hetelucht stroom van het glas af. Door direct contact met het glas kunnen door de hitte barsten ontstaan.

Verf afbranden of afstrippen met hete lucht

Het verf verwijderen met behulp hetelucht werkt feitelijk op dezelfde manier als met een brander. Echter, de kans op brand en schroeiplekken is bij het werken met hete lucht aanzienlijk minder doordat je niet met open vuur werkt. Voor de rest is de werkwijze hetzelfde als bij afbranden. Ook hierbij geldt voorzichtigheid in de buurt van ramen. Altijd met de heteluchtstroom van het glas afwerken.

Gerelateerde informatie
- Verf afkrabben »
- Verf afbijten »

Trefwoorden: Verf Afbranden en Afstrippen | Advies | Informatie | Tips