Zo onderhoud je jouw machine zodat deze zo lang mogelijk meegaat
Een goede wasmachine is als een betrouwbare metgezel in ons dagelijks leven. Het zorgt ervoor dat onze kleding fris ruikt, vlekkeloos schoon is, en het neemt een groot deel van de huishoudelijke lasten op zich. Maar net als elke trouwe metgezel, verdient je wasmachine ook de nodige zorg en aandacht. In dit artikel delen we enkele praktische tips over hoe je jouw machine kunt onderhouden, zodat deze zo lang mogelijk meegaat en je kunt voorkomen dat je je wasmachine repareren moet.

1. Regelmatige reiniging van de trommel

Een schone trommel is essentieel voor optimale prestaties en de levensduur van je machine. Draai af en toe een lege wascyclus op een hoge temperatuur met wat azijn of een speciaal reinigingsmiddel om vetresten en zeepresten te verwijderen.

2. Controleer en reinig de filters

Filters zijn de bewakers van je wasmachine, ze vangen vuil en pluisjes op. Regelmatige controle en reiniging van filters voorkomen verstoppingen en zorgen ervoor dat je machine soepel blijft draaien.

3. Deurrubber en dichtingen schoonhouden

Viezigheid en pluisjes kunnen zich ophopen in de deurrubbers en dichtingen, wat kan leiden tot nare geurtjes en zelfs schimmel. Maak deze regelmatig schoon met een vochtige doek en controleer op eventuele slijtage.

4. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Meer is niet altijd beter als het op wasmiddel aankomt. Te veel wasmiddel kan niet alleen je kleding beschadigen, maar het kan ook de prestaties van je machine verminderen. Volg de aanbevolen hoeveelheid in de gebruiksaanwijzing.

5. Laat de deur open na het wassen

Na elke wasbeurt is het een goed idee om de deur van je wasmachine open te laten. Dit helpt om vocht te laten verdampen en voorkomt nare geurtjes.

6. Controleer of de wasmachine waterpas staat

Zorg ervoor dat je wasmachine waterpas staat. Een ongelijkmatige verdeling van het gewicht kan leiden tot trillingen en schade aan de machine. Pas indien nodig de niveau-instellingen aan.

7. Voorkom overbelading

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk was in één keer te doen, maar overbelading kan de motor belasten en de levensduur van je machine verkorten. Houd je aan de aanbevolen belastingen.

8. Onderhoud de afvoer en de afvoerslang

Controleer regelmatig de afvoer en de afvoerslang op eventuele verstoppingen. Een vrije doorstroming is cruciaal voor een efficiënte afvoer van water.

Bijpassende informatie en advies
- Schoonmaken en huishouden

Afbeelding bovenzijde: E. Akyurt (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________