Leren Bank Schoonmaken - Advies Tips en Informatie

Als je goed rondneust op internet vind je veel advies en tips over manieren en middeltjes waarmee je een leren bank kunt schoonmaken. Maar het is verstandig om voordat je begint een aantal stappen te zetten.

ADVIES: Leer verschilt in kwaliteit en soorten. Dus wees voorzichtig met het schoonmaken van je leren bank

Het is goed om te weten dat we al deze manier om een leren bank schoon te maken, niet zelf hebben uitgeprobeerd. Dus voorzichtigheid bij de toepassingen ervan is op zijn plaats. Zeker omdat er zoveel verschillende leersoorten zijn die ook nog eens verschillen in kwaliteit.

Advies en tip hoe een bank met andere stoffering te reinigen

Als je een bank hebt die niet van leer is dan kun je beter andere manieren toepassen om je bank schoon te maken en te reinigen, Via onderstaande link vind je uitgebreid advies en veel tips hoe je dit kunt doen...

  lees verder

Hoe kun je de leren bank goed schoonmaken?

Leer is gevoelig en juist door direct te grijpen naar middeltjes, kan het eindresultaat enorm tegenvallen. Loop dus voordat je een middeltje gaat toepassen de onderstaande stappen door. Die helpen je de leren bank goed schoon te maken en kun je beschouwen als de stappen die je volgt bij regelmatig onderhoud.

1. Begin altijd eerst met het stofzuigen van de leren bank

Wat voor manier je verder ook kiest voor het schoonmaken van je leren bank, je begint altijd met goed stofzuigen. Hiermee haal je de grote stukken vuil weg van de bank. Vergeet niet de kieren tussen de kussens en bij de arm- en rugleuningen mee te nemen.

ADVIES: Het stofzuigen moet wel voorzichtig gebeuren en bij voorkeur met een klein opzetstuk met zachte onderkant. Je wil te allen tijde voorkomen dat je tijdens het stofzuigen krassen maakt.

2. Maak daarna je de leren bank schoon met een zachte doek

Na het stofzuigen veeg je de leren bank goed af met een schone en zachte doek die goed vuil en stof kan opnemen. Dit om te voorkomen dat je bij het echte schoonmaken vuil en zand in de bank wrijft.

3. Bekijk de leren bank goed en constateer waar de echt vuile plekken zitten

Omdat leer gevoelig is, moet je behandeling ervan zoveel mogelijk beperken. Voordat je verder gaat is het daarom verstandig om goed te kijken waar de echt vuile plekken zitten en waar de bank veel minder vies is. De vuilste plekken krijgen dan later een andere behandeling dan de plekken op de leren bank die minder vies zijn.

LET OP: Een leren bank van su├Ęde of nubuck vraag een andere behandeling dan de onderstaande stappen!
4. Behandeling van het schoonste deel van de bank

Die delen van de leren bank die waar nauwelijks vervuiling is waar te nemen, geef je geen, of een lichte behandeling. Je kunt een schoon doekje licht vochtig maken. Er mag geen water uitkomen als je het uitwringt. Met dit vochtige doekje dep je licht de leren bank. Ga niet te veel duwen want dan is de kans aanwezig dat je het vuil er juist in wrijft.

5. Het schoonmaken van de licht vervuilde delen van de leren bank

Plekken die wat meer vervuiling vertonen kun je nu gaan schoonmaken. Je gebruikt hiervoor weer een schoon en vochtige doek met een beetje natuurlijke zeep. Hiermee wordt bedoeld een zeepsoort die geen zogenaamd natriumlaurylethersulfaat bevat. Dit moet, normaal gesproken op de verpakking vermeld staan.

TIP: Als je twijfel over de zeep, test deze dan eerst uit op een deel van de leren bank dat normaal gesproken niet zichtbaar is. Bijvoorbeeld aan de onderkant van de kussens.

- Je veegt het vochtige doekje met de zeep met beleid over de vuile plek.
- Spoel het doekje regelmatig en wring het daarna goed uit.
- Wissel het vochtige doekje regelmatig af met een droog doekje waarmee je vuil wegveegt.

6. Hoe maak je schimmelplekken schoon op een leren bank

Heb je ergens op je leren bank een schimmel aangetroffen, dan kun je die het beste schoonmaken met een oplossing van azijn en water.

- Zoek een schoon spuitflesje
- Doe hierin een oplossing van schoonmaakazijn en water (1 deel azijn op 4 delen water)
- Sproei dit voorzichtig op de schimmelplek en besproei alleen de schimmel.
- Laat het niet intrekken en dep direct de plekken die besproeid zijn.
- De verdunde azijn moet ervoor zorgen dat de schimmel doodgaat en verdwijnt.

&. Hoe maak je zwaar vervuilde plekken op een leren bank schoon

De echt vervuilde delen van de leren bank kun je het beste aanpakken met middelen die speciaal bedoeld zijn om leer mee schoon te maken. Gebruik speciaal hiervoor bedoelde middelen waarbij de kans het kleinst is dat het leer tijdens de behandeling wordt aangetast. Het minste kans hierop is er als je schoonmaakmiddelen gebruikt op basis van bijenwas met zo min mogelijk oplosmiddel en olie. Sommige zadelreinigers die ruiters gebruiken om hun zadel schoon te maken, kunnen goed werken. En er zijn ook middelen te koop die bedoeld zijn voor meubelleer.

LET OP: Elke vervuiling kan door een andere oorzaak ontstaan zijn. Dit betekent dat schoonmaak middelen niet overal het zelfde effect hebben. Ook hierbij geldt: test eerst het middel uit op een onzichtbare plek en kijk wat het resultaat is.

- Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing en bekijk de ingredi├źnten ervan.
- Werk in volgorde van de minst vuile plekken naar de vieste plekken.
- Zorg voor voldoende schone doekjes. Je moet de doekjes regelmatig verschonen.
- Breng het middel met een vochtige doek zachtjes aan op het leer door kleine rondje te maken.
- Nadat je het middel hebt aangebracht, veeg je de plek met een schoon en vochtig doekje af.
- Spoel dit doekje met regelmaat schoon en wring het goed uit.
- Is de vlek nog niet helemaal weg, maar wel verminderd, herhaal dan de stappen.
- Herhaal dit hooguit drie keer. Als je het vaker doet is de kans groot dat je het leer aantast.

7. Wat kun je doen als de vlekken niet van de leren bank afgaan?

Eigenlijk zijn er twee dingen die je nog kunt doen:

Je kunt de vlek of vieze plek op de leren bank laten zitten en de bank accepteren zoals hij is.

Of je schakelt een professioneel bedrijf in om de leren bank te laten schoonmaken.

8. De leren bank laten schoonmaken door een professioneel bedrijf

Als je een profesioneel bedrijf inschakelt om je leren bank schoon te maken, is het goed je te realiseren dat ook dit geen garantie op succes is. Vraag voordat ze aan de gang gaan goed naar wat ze gaan doen om de bank schoon te maken en wat de kans is op succes.

Waar moet je op letten als je een professioneel bedrijf inhuurt?

Controleer goed of het bedrijf in kwestie ook echt ervaring heeft met het schoonmaken van leren banken. Het is trouwens verstandig om je bij de prijsopgave niet te beperken tot een bedrijf, maar meerdere prijsopgaves of offertes op te vragen. Het beste is een prijsopgave met een vaste prijs waarin de werkzaamheden duidelijk zijn omschreven op een manier die je zelf begrijpt. Voordat je een definitieve opdracht geeft, is het goed te vragen wat de kans van slagen is dat de leren bank weer helemaal schoon wordt.

ADVIES: Als je twijfel hebt over de betrouwbaarheid van het bedrijf of de inhoud van de offerte, ga er niet mee in zee.

9. De leren bank behandelen met een beschermmiddel

Er zijn middelen verkrijgbaar die een beschermlaagje geven op je leren bank. Vaak worden deze middelen conditioner genoemd. Nadat je de leren bank hebt schoongemaakt, zou je kunnen overwegen deze nog een behandeling te geven hiermee.

Hoe kun je lang van een leren bank genieten? Advies en Tips
Als je een aantal zaken ten aanzien van je leren bank in acht neemt, is de kans groot dat je er langer van kunt genieten.

- Zorg ervoor de de leren bank niet te lang in direct zonlicht staat. Dit voorkomt verkleuren en uitdroging.
- Maak je bank regelmatig stofvrij door af te stoffen of voorzichtig te stofzuigen.
- Ontstaat er een vlek op de bank, maak deze gelijk schoon en doe dit met beleid.
- Maak de bank alleen schoon met een licht vochtige doek. Nooit natte doekjes gebruiken.
Leren Hoekbank Jakarta
Meer Informatie