Sapcentrifuge en Slowjuicer - Verschillen en Gebruik

De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe apparaten bij gekomen in de keuken. De sapcentrifuge en slowjuicer zijn daar voorbeelden van. Maar waar gebruik je een sapcentrifuge of slowjuicer voor en wat zijn de verschillen tussen beide apparaten? Om antwoord te geven op die vragen, heeft de redactie van allesoverhuisentuin.nl een aantal dingen op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen en sapcentriguge en een slowjuicer?

Om te weten aan welk apparaat jij behoefte hebt, moet je weten wat de verschillen zijn tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer. Hier onder worden de verschillen uitgelegd op basis waarvan je kunt bepalen welk keukenapparaat in jouw geval het beste past. Of wellicht kom je wel tot de conclusie dat je zowel een sapcentrifuge als een slowjuicer nodig hebt.

1. Een sapcentrifuge is goedkoper dan een slowjuicer

Een sapcentrifuge is over het algemeen een stuk goedkoper dan een slowjuicer. Dus je kunt altijd overwegen om eerst een sapcentrifuge te kopen. Heb je dan toch behoefte aan de functionaliteiten van een slowjuicer dan kun je deze later aanschaffen.

2. Een slowjuicer behoudt meer voedingsstoffen

Een sapcentrifuge maakt gebruikt van centrifugale krachten. Hierdoor ontstaat er wrijving en komt er veel hitte vrij, waardoor voedingsstoffen en enzymen verloren gaan. Bovendien kan in dit proces zuurstof zich mengen met het sap, waardoor het gaat oxideren. Gevolg: bij gemengd sap, scheidt alles zich sneller van elkaar en het sap is sowieso minder lang houdbaar. Een slowjuicer werkt langzaam, door te kneden en persen. Zo komt er geen hitte vrij, en blijven veel voedingsstoffen en enzymen bewaard.

3. Een sapcentrifuge werkt sneller

Door de wijze waarop het sap in een sapcentrifuge verkregen wordt, werkt deze een stuk sneller dan de langzaam werkende slowjuicer. Nadeel is wel dat er door deze centrifugale manier van het sap 'persen' er wel meer voedingsstoffen verloren gaan zoals je in punt 2 kunt lezen.

4. Bij een slowjuicer gebruik je bijna alles van de vrucht of groente

Bij een sapcentrifuge kun je het pulp dat overblijft beter weggooien. Bij een slowjuicer wordt dit netjes in een bakje opgevangen. Veel slowjuicers bieden de mogelijkheid het pulp nogmaals laten persen, malen en kneuzen, om zo nog meer sap op te vangen. En natuurlijk kun je er ook voor kiezen het pulp te gebruiken als basis voor andere recepten, zoals groenteburgers of zelfs muffins. Een slowjuicer gaat dus efficiƫnter om met de groente en het fruit en levert daardoor meer op.

5. Sap uit een slowjuicer is langer houdbaar

Vanwege de hitte en oxidatie die vrijkomen bij een sapcentrifuge (lees ook punt 2), is het sap er van minder lang houdbaar dan die van een slowjuicer. Ook dit is dus een voordeel van een slowjuicer ten opzichte van een sapcentrifuge.