Badkamer Betegelen - Advies Checklist Informatie en Tips


Hoe zelf de badkamer betegelen? Checklist met advies, informatie en tips

Ben je een echte doe-het-zelver? En wil je graag de badkamer betegelen met nieuwe wandtegels? Het betegelen van de badkamer is te doen als je een beetje handig bent, het is gewoon een kwestie van doen. De redactie heeft een checklist en stappenplan opgesteld die je op weg helpt bij het betegelen van de badkamer. Ook het youtube filmpje wat is toegevoegd aan deze pagina laat zien hoe je zelf de badkamer kunt betegelen.

Stap 1. De voorbereiding voordat je aan het betegelen begint

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een glad en schoon oppervlak. Eventuele gaten kun je opvullen met vulmiddel. Bestrijk de wand met voorstrijk en laat dit zeker 24 uur drogen. Voorstrijk is nodig, omdat dit er voor zorgt dat de tegellijm beter kan hechten op de ondergrond.
Daarnaast is het van belang dat je over de juiste gereedschappen en materialen beschikt, zoals een waterpas, een tegelsnijder, voeg/tegelkruisjes, voegmiddel, tegellijm, tegels en een potlood. Zorg daarnaast voor een gladde, schone, stevige, vet- en stofvrije ondergrond. Zo krijg je het beste eindresultaat...lees verder »

Stap 2. Tegels uitleggen en startlijnen maken

Begin nu met het uitleggen van de wandtegels. Dit doe je op de grond voor de wand die je wilt betegelen. Zo kun je zien hoe de tegels het beste uitkomen. Plaats voegkruisjes om de breedte tussen de tegels te bepalen. Het is verstandig om met een potlood een verticale hulplijn af te tekenen, deze lijn is tenminste 80cm lang. Zo ligt de loodrechte positie van de tegels vast. Laat je niet verleiden om bestaande muren of vloeren als uitgangspunt te nemen, ze lopen zelden (helemaal) recht. Vanaf de vloer wordt de hoogte van de eerste tegelrij bepaald en met een waterpas horizontaal afgetekend. Laat de lijnen elkaar kruisen. Het is belangrijk dat de eerste rij waterpas is, omdat dit de basis is van het tegelwerk.

Stap 3. Tegellijm aanbrengen en beginnen met het betegelen van de badkamer

Breng met een lijmkam de lijm aan op het oppervlak voor een eerste rij tegels. Het is belangrijk dat de lijm die wordt aangebracht een gelijkmatige dikte heeft, niet dikker dan 3 mm. Denk er om dat je niet te veel lijm ineens aan brengt, aangezien het lijm is die snel droogt. Zet de tegels één voor één – met een draaiende beweging- in de tegellijm en druk deze stevig vast. Plaats voegkruisjes voor de juiste voegbreedte, zodat de afstand rondom de tegels even groot is. Controleer met een waterpas of de rij met tegels recht is. Doe dit na iedere rij die je hebt geplaatst. Mooi tegelwerk is altijd symmetrisch. Dit houdt in dat wanneer je in de breedte niet op hele tegels uitkomt, je aan beide kanten de al eerder genoemde pastegel plaatst.

Verwijder overtollige lijmresten met een vochtige spons. Mochten er tegels zijn die wat te diep komen te liggen, kun je er wat meer lijm op smeren, zo komen ze naar voren.

Stap 4. Tegels snijden

Ontbrekende rijen links en rechts kun je op maat snijden. Dit kun je het beste doen met een tegelsnijder. Met het wieltje van de zaag kerf je een naad in de bovenkant van de tegel. Vervolgens breek je de tegel op maat met de hendel van de tegelsnijder. Voor moeilijke vormen, bijvoorbeeld rond een waterafvoer, kras je in met een tegel- of glassnijder en breek je voorzichtig stukje voor stukje uit met een tegeltang of knabbeltang. Een gat voor een stopcontact dien je eerst af te tekenen. Boor vervolgens binnen de cirkel een ruim gat en zaag deze verder uit.

Stap 5. Badkamertegels voegen en reinigen

Als de tegellijm volledig gedroogd is, vaak na 24 uur, mogen de voegkruisjes verwijderd worden en kan het voegen beginnen. Breng het voegsel met een spons of een voegrubber aan op de wand tot de voegen goed opgevuld zijn. Als het voegsel droog is, reinig je het oppervlak met een vochtige spons en verwijder je het overtollige voegmiddel. Poets de tegels op met een schone, droge doek.

Vind je de klus toch te lastig, laat dan de badkamer betegelen

Alhoewel het betegelen van de badkamer te doen is voor een handige doe-het-zelver, is het goed te begrijpen als je deze klus wilt laten doen. Zorg ervoor dat je meerdere offertes opvraagt bij vakkundige bedrijven voordat je een opdracht verstrekt. Lees de offerte kritisch door en wees alert op zaken die niet in de offerte zijn opgenomen. Het kan zijn dat dit onder zogenaamd meerwerk valt. Meerwerk wordt altijd achteraf in rekening gebracht en zo kan de offerte ineens een stuk hoger worden!

Badkamer Betegelen - Video met Uitleg


Gerelateerde Informatie
- Wandtegels Meer Informatie »
- Tegellijm en Tegelvoegsel Meer Informatie »
- Voorbereiden wand betegelen Meer Informatie »

Trefwoorden: Zelf Badkamer Betegelen | Advies | Checklist | Informatie | Stappenplan | Tips | Uitleg

________________________________________________________________________________________________