SchoorsteenvegenWaarom de schoorsteen laten vegen?

De meest belangrijke reden om uw schoorsteen te laten vegen is veiligheid. Als u namelijk stookt met hout, kolen of olie ontstaat er creosoot in het rookkanaal. Creosoot is een roetaanslag die ontstaat uit onverbrandbare deeltjes die zich aan de wand van het rookkanaal hechten. Als u uw schoorsteen niet regelmatig laat vegen dan loopt u grote kans op een schoorsteenbrand. Al bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius vliegt de laag creosoot in brand.

Naast het veiligheidsaspect is een schoorsteen laten vegen ook belangrijk voor de gezondheid. Des te langer u wacht met het laten vegen van uw schoorsteen, des te meer kans heeft u, naast een schoorsteenbrand, op koolmonoxide en andere giftige stoffen.

Een schoorsteen laten vegen door een schoorsteenveger

U kunt er voor kiezen om zelf de schoorsteen te vegen. Echter is dit niet zonder risico’s. Een schoorsteen vegen vergt de nodige kennis en vakkundigheid. Het is geen alledaags klusje: u heeft speciaal gereedschap nodig. De kosten van het laten vegen van uw schoorsteen vallen over het algemeen mee. Wilt u zeker weten dat het goed gedaan wordt, dan kunt u het beste kiezen voor een ASPB schoorsteenveger. Dit is een schoorsteenveger die zich heeft aangesloten bij de ASPB, een landelijke organisatie van schoorsteenveegbedrijven die garant staat voor kwaliteit.


Gerelateerde Informatie
- Schoorsteen Informatie Overzicht
- ASPB Meer Informatie
- Onderhoud van uw haard en kachel

Schoorsteenvegen | Kosten | Prijs | Advies | Informatie | Tips