Wastafel Plaatsen Ophangen en Aansluiten - Advies Tips en Uitleg


Zelf een wastafel plaatsen en ophangen! Advies, tips en uitleg

Je hebt er voor gekozen de badkamer een nieuw gezicht te geven door een nieuwe wastafel te plaatsen. Wastafels zijn er in vele soorten, maten en kleuren. De keuze van de wastafel is dus al een klus op zich. Hierbij is het goed om rekening te houden bij de ruimte die beschikbaar is in de badkamer. Verder moet je nadenken over wie de wastafel gaat gebruiken. Heb je kinderen, dan moet je wastafel veilig zijn en kranen bevatten waaraan ze zich niet kunnen branden. Daarnaast kan ook de wijze waarop wastafel opgehangen wordt variëren.

Hoe kun je de wastafel plaatsen, ophangen en aansluiten? Uitleg in Stappen

In een aantal stappen wordt uitgelegd hoe je zelf een wastafel kunt vervangen. Er wordt verteld hoe je de oude wastafel moet verwijderen en hoe je de nieuwe kunt plaatsen en ophangen en waaraan je allemaal moet denken. Door de stappen te volgen, is de kans op problemen kleiner. En durf je het toch niet zelf aan? Huur dan een vakkundige loodgieter of installatiebedrijf in om de klus voor je te doen.
  • Koppel de oude wastafel en kraan los. Wees voorzichtig met de kraan en de wastafel als je deze weer wilt gebruiken!
  • Meet op waar de de wastafel opgehangen moet worden en controleer of de muur sterk genoeg is.
  • Teken de boorgaten goed af en meet voor je gaat boren na ter controle.
  • Boor de gaten met beleid. Zorg ervoor dat je de muur en tegels zo min mogelijk beschadigd.
  • Hang de nieuwe wastafel op. Liefst met hulp.
  • Sluit de kraan, de watertoevoer en de waterafvoer aan. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat je de wastafel en kranen beschadigt.
  • Controleer nadat alles is aangesloten of er nog ergens lekkage is. Is dit niet het geval dan kun je genieten van je nieuwe wastafel.
1. Koppel de leidingen en kraan af en koppel de wastafel los

Als je met het vervangen en ophangen van een nieuwe wastafel begin, moet je altijd eerst het water afsluiten. Daarna begint het loskoppelen van de kraan en de afvoer van de oude wastafel. Wil je de oude kraan nog gebruiken, doe dit dan met beleid. Als het mogelijk is, kun je uiteraard ook de oude afvoer gebruiken. Zo niet, zorg er dan voor dat je een sifon en leidingen hebt die passen. Nu kun je de bouten waarmee de wastafel aan de muur is bevestigd, losdraaien. Zorg er wel voor dat de wastafel goed ondersteund wordt. Als dit niet het geval is kan hij van de muur losbreken en op je voeten terecht komen met alle gevolgen van dien. Eigenlijk is het een klus die je nooit alleen moet doen uit oogpunt van veiligheid.

2. Bepaal de exacte positie voor de wastafel en controleer de muur voordat je gaat plaatsen

Controleer eerst of de muur waaraan je wastafel wilt ophangen, voldoende stevigheid en houvast biedt. Daarna bepaal je de exacte positie van de wastafel. De standaardhoogte is 80 centimeter, maar in de praktijk blijken de meeste mensen een hoogte van 90 centimeter prettiger te vinden...hoogte wastafel uitgebreide informatie >

3. Aftekenen boorgaten en boren voor het ophangen van wastafel

Teken de positie van de ophanggaten af op de muur voordat je begint met boren. Even goed controleren voordat je de boor in de muur zet, is verstandig. Meestal moet je voor betonboortjes kiezen. Kies boortjes met de juiste dikte voor de pluggen en bouten die je gaat plaatsen. Nu ga je met beleid boren. Zorg ervoor dat de gaten niet te diep worden. Dit kun je controleren door de pluggen er voorzichtig een stukje in te duwen. Dan plaats je de pluggen en vervolgens draadstiften die de wastafel kunnen dragen. Voordat je de wastafel ophangt, monteer je de kraan. Schuif de wastafel over de draadstiften in de muur en draai de moeren aan; doe dit niet te strak om barsten te voorkomen. Monteer nu het afvoerputje en de sifon en maak een verbinding met de afvoerpijp. Sluit nu het water aan, waarbij je rekening moet houden met de positie van warm en koud.4. Wastafel ophangen en water en afvoer aansluiten

Voordat je de wastafel definitief ophangt, monteer je de kraan. Daarna schuif je de wastafel over de draadstiften in de muur en draai de moeren voorzichtig aan. Doe dit niet te strak om barsten te voorkomen. Monteer nu het afvoerputje en de sifon en maak een verbinding met de afvoerpijp. Sluit nu het water aan, waarbij je rekening moet houden met de positie van warm en koud water. Controleer of er nergens lekkage is. Geen lekkage!? Dan is de nieuwe wastafel klaar voor gebruik...zelf een kraan aansluiten >

TIP: Controleer de oude afvoerleidingen en sifon en vervang deze als het nodig is

Om lekkages te voorkomen is extra aandacht voor de aan- en afvoerleidingen van water niet overbodig. Je kunt natuurlijk de oude leidingen gebruiken. Maar controleer deze goed. Als je toch aan de slag gaat, kan het verstandig zijn om ook de leidingen te vernieuwen.

Gerelateerde Informatie:
> Wastafel Ontstoppen
> Hoogte Wastafel
> Planchet Ophangen - Advies en Tips
> Kraan Vervangen - Instructie Video

Trefwoorden: Wastafel Plaatsen en Ophangen | Advies | Informatie | Tips | Uitleg in Stappen | Video
___________________________________________________________________________________________________________________