Huis kopen in Zweden



Wonen in Zweden

Sinds de toetreding van Zweden tot de Europese Unie is het eenvoudiger voor Nederlanders om hier een huis of vakantiewoning te kopen. Steeds meer Nederlanders doen dit dan ook. Vooral voor liefhebbers van rust en ruimte is het een aanlokkelijk idee dit te doen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden alvorens tot een koop over tegaan.

Huizenprijzen in Zweden

Alhoewel de huizenprijzen in Zweden de afgelopen jaren met zo'n 20 % zijn gestegen, liggen de prijzen op het platteland nog aanzienlijk lager dan die in Nederland. In de grote steden liggen de huizenprijzen trouwens wel op een vergelijkbaar niveau met Nederland. Aangezien het dunbevolkte platteland in Zweden op nogal wat plekken leegloopt, jongeren trekken weg naar de stad, wordt in sommige plaatsen een actief beleid gevoerd om het voor immigranten van buiten Zweden aantrekkelijk te maken zich hier te vestigen. En Nederlanders zijn geliefd omdat zij relatief veel in hun huis investeren waardoor er meer werk is voor de plaatselijke bouw- en klusbedrijven.

Huis of vakantie woning in Zweden kopen

In Zweden is het niet nodig om bij de koop of verkoop van een woning een notaris in te schakelen. In principe maken koper en verkoper gezamenlijk het contract op. Wel is het verstandig om een goede en betrouwbare makelaar in te schakelen die u begeleid gedurende het gehele traject en die kan uitzoeken welke hypotheken, leningen en andere financiële zaken er rond het betreffende pand spelen. In Zweden is de kopende partij zelf verantwoordelijk en verplicht voor het uitzoeken van de bouwkundige staat van de woning. Dit wordt in het Zweeds köparens undersökningsplikt genoemd. Vanzelfsprekend kunt u dit zelf doen. Maar het is aan te bevelen hiervoor een specialist in te schakelen die op de hoogte is van mogelijke gebreken aan Zweedse gebouwen die over het algemeen toch op een andere wijze gebouwd worden dan in Nederland. Jaarlijks moet in Zweden 1% van de taxatiewaarde van de woning als onroerendgoedbelasting worden afgedragen.



Aandachtspunten bij het kopen van een woning in Zweden

Vooral bij huizen en vakantiewoningen op het platteland laat de bouwkundige staat nogal te wensen over. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de bouwkundige staat. En als u er toch voor kiest om een slecht onderhouden woning te kopen, informeer u dan goed over de kosten die nodig zijn om de woning weer in een goede staat te krijgen. Verder zijn afstanden in Zweden veel groter dan in Nederland. Dit betekent over het algemeen dat reistijden veel langer zijn dan u in Nederland gewend bent. Even boodschappen doen of een bezoek aan ziekenhuis, huisarts of dierenarts kan uren in beslag nemen. De Zweedse taal is voor Nederlanders over het algemeen vrij goed te leren. Zeker als u al goed Engels en Duits spreekt. U bent op het Zweedse platteland vaak op uzelf aangewezen, ook als het gaat om sociale contacten. Dus zelfredzaamheid en een zekere mate van handigheid zijn een voorwaarde om het in Zweden naar uw zin te krijgen. Wat wel goed gereld is in Zweden zijn kinderopvang en onderwijs. Zelfs op het platteland zijn deze voorzieningen vrijwel altijd voor handen en betaalbaarder dan in de Nederlandse situatie.

Kortom op het Zweedse platteland vindt u volop rust, ruimte en prachtige natuur maar houdt er wel rekening mee dat het ook een geisoleerder leven met zich meebrengt dan in Nederland.



Woonwebsite Disclaimer